Poolse Tweede Kamer "verbant" LGBT+-organisaties van scholen

De Poolse Sejm (Tweede Kamer) heeft een controversiële onderwijswet aangenomen, waarmee onder andere LGBT+-organisaties de toegang tot scholen kan worden ontzegd. Het Poolse equivalent van het COC is daarmee in feite verbannen uit het klaslokaal, vrezen critici.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Non-gouvernementele organisaties (ngo's) die leerlingen seksuele voorlichting geven zullen met de nieuwe wet door de overheid benoemde functionarissen moeten worden goedgekeurd. Slecht nieuws voor LGBT+-ngo's, aangezien de huidige Poolse regering een haatcampagne voert tegen die gemeenschap.

De wet zorgt er ook voor dat het Poolse Ministerie van Onderwijs een grotere vinger in de pap krijgt als het gaat over de benoemingen van schoolbesturen.

De wet van Onderwijsminister Przemyslaw Czarnek wordt door critici beschouwd als een maatregel om de grip van de overheid op scholen te verstevigen. Czarnek zelf vindt de wet juist noodzakelijk om kinderen op basisscholen te beschermen tegen lesprogramma's die "de moraliteit van kinderen" aantasten.

De Poolse lerarenvakbond vreest voor de autonomie van schooldirecteuren en LGBT+-organisaties zien de wet als een nieuwe stap in de haatcampagne van regeringspartij PiS tegen de LGBT+-gemeenschap. Rémy Bonny van Forbidden Coulors vergelijkt de wet zelfs met de "homopropaganda"-wetten uit Rusland en Hongarije. 

Minister Czarnek noemde homoseksuelen eerder al "niet gelijk aan normale mensen".

De Senaat moet het wetsvoorstel nog wel goedkeuren voordat deze in werking treedt. Steun in de Senaat is overigens nog hoogst onzeker.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen