“Poolse Stonewall”: 48 aanhoudingen bij poging tot blokkade arrestatie LGBT+-activist

In Polen zijn afgelopen week tientallen LGBT+-activisten opgepakt, waaronder 48 mensen die probeerden het politiebusje met daarin LGBT+-activist Margot tegen te houden. Belangengroepen noemen de gebeurtenis de ‘Poolse Stonewall’.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Begin vorige week pakte de Poolse politie LGBT+-activisten op die regenboogvlaggen aan standbeelden, waaronder een beeld van Jezus Christus, hadden bevestigd. Volgens de politie zijn de standbeelden daarmee namelijk “onteerd”. Volgens artikel 196 van het Poolse Wetboek van Strafrecht kan een persoon die “de religieuze gevoelens van anderen beledigt door in het openbaar een religieus voorwerp of een plaats van aanbidding te beledigen”, tot twee jaar gevangenisstraf worden opgelegd.

Hoewel de activisten na 40 uur mochten gaan, werd één van hen op vrijdag weer opgepakt. Het gaat om de non-binaire Malgorzata Szutowicz, beter bekend als Margot. Volgens een politiewoordvoerder werd de beslissing om haar te arresteren, dit keer voor zeker twee maanden in afwachting van verder onderzoek, genomen op basis van een ander incident. Het zou volgens Reuters gaan om het beschadigen van de bus van een antiabortusactivist.

In een spontaan protest probeerden honderden mensen het politiebusje met daarin Margot tegen te houden, maar de agenten duwden de protesteerders hardhandig weg en het politiebusje wist weg te komen. Reuters meldt dat zeker 48 mensen die het politiebusje probeerden te blokkeren werden aangehouden. Op zaterdag werd er daarom een groter protest georganiseerd: duizenden mensen kwamen in het centrum van Warschau samen om de vrijlating van Margot te eisen. De politie liet op zaterdag demonstranten vrij, maar niet Margot.  

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen