Poolse stad blijft “LGBT+-vrij” ondanks internationale druk

Raadsleden in Krasnik, een stad in het oosten van Polen, hebben een verklaring aangenomen waarin ze hun stad nogmaals uitroepen tot een “LGBT+-ideologie vrije zone”. Ondanks de felle kritiek uit het buitenland houdt Krasnik vast aan een soortgelijke resolutie uit 2019 en loopt daardoor hoogstwaarschijnlijk miljoenen euro’s mis.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De directe aanleiding voor de stemming was een aankondiging dat Noorwegen geen subsidies meer gaat verstrekken aan de Poolse gemeenten en regio’s die zich “LGBT+-vrij” noemen. Volgens persbureau Reuters stemden elf raadsleden als reactie daarop in met een verklaring die nogmaals benadrukt dat Krasnik een “LGBT+-ideologie vrije zone” is. Negen raadsleden stemden tegen.

In mei 2019 nam de gemeenteraad van Krasnik ook al een verklaring tegen de “LGBT+-ideologie” aan. Toen werd er beloofd de stad te beschermen tegen “radicalen die een culturele revolutie nastreven”.

Door de verklaring niet in te trekken loopt Krasnik hoogstwaarschijnlijk miljoenen euro’s mis. Een woordvoerder van de gemeente laat aan Reuters weten dat zijn stad tot zo’n tien miljoen euro aan subsidies zou kunnen ontvangen uit een Noors fonds, waar ook IJsland en Liechtenstein aan meebetalen. Alleen doordat Noorwegen als eis heeft gesteld dat een gemeente zich niet “LGBT+-vrij” mag noemen, loopt Krasnik nu deze subsidies mis.

De woordvoerder benadrukt dat de door de gemeenteraad aangenomen verklaring verder geen gevolgen heeft voor de LGBT+-gemeenschap in de stad. De verklaring zou puur symbolisch zijn.

Verschillende Poolse regio’s en gemeenten hebben zich sinds 2019 uitgeroepen tot “LGBT+-vrij”, wat het land op veel kritiek kwam te staan. Vorige week sprak de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zich nog uit over de “LGBT+-vrije zones”. Ze stelde toen dat die volgens haar niet thuis horen in de EU.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen