Poolse Pride-optochten verlopen vredig, na jaren van geweld

Voor het eerst in jaren zijn de Pride-optochten in het Poolse Katowice en Lublin zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Voorgaande jaren werden de evenementen regelmatig verstoord door rechts-conservatieve relschoppers.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In Katowice, een stad waarvan de agglomeratie meer dan drie miljoen inwoners telt, trok de optocht zo'n vierduizend deelnemers. In universiteitsstad Lublin gingen zo'n duizend mensen de straat op.

Dat de optochten zonder geweld verliepen is een verandering ten opzichte van voorgaande jaren. Lublin was geregeld het decor van geweldsuitbarstingen uitgelokt door conservatieve groeperingen. In 2019 probeerde zo'n groep het evenement met geweld tegen te houden.

In Katowice dreigde het dit jaar toch fout te gaan. Een extreemrechtse organisatie had aangekondigd te zullen protesteren, maar uit vrees voor geweld verbood de burgemeester die tegendemonstratie. De rechter stak daar echter een stokje voor en maakte die beslissing ongedaan.

Een paar leden van de groep konden daardoor toch met spandoeken die homoseksualiteit vergelijken met pedofilie langs de route staan. Geweld bleef desondanks uit.

"Er is absoluut een enorme verandering ten opzichte van voorgaande jaren", zegt een deelnemer tegen Notes from Poland. "We zijn enorm blij dat onze optochten voor verandering zorgen."

In de afgelopen jaren wordt in Polen een anti-LGBT+-campagne door de overheid. De gemeenschap wordt beschuldigd van het schenden van de "traditionele familiewaarden". Verschillende regio's riepen zich daardoor uit als "LGBT+-vrij", iets wat een aantal recentelijk moest intrekken door zowel gerechtelijke uitspraken als stopgezet subsidiegeld.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen