Poolse premier steunt idee voor “LGBT-conversiecentra”

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft in een radio-uitzending zijn steun uitgesproken voor een plan van Katholieke bisschoppen om speciale “conversiecentra” voor LGBT+-personen op te richten. Daar zouden behandelingen moeten worden gegeven aan mensen die “hun natuurlijke seksuele geaardheid willen herwinnen”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt de Poolse nieuwswebsite gazeta.pl. De premier werd gevraagd naar zijn mening over een aangenomen verklaring van Poolse bisschoppen over LGBT+-personen. In die verklaring wordt onder andere een voorstel gedaan voor speciale klinische centra waar conversietherapie wordt uitgevoerd. Bij deze therapie wordt geprobeerd om homoseksuele personen “hetero te maken” of trans personen te “overtuigen” dat ze cisgender zijn. 

De premier liet weten het voorstel van de bisschoppen te steunen. “Over het algemeen moet worden gezegd dat we in Polen een volledig scala aan vrijheden, tolerantie, respect en vrijheid hebben voor iedereen die geen inbreuk maakt op de vrijheid van een ander mens”, lichtte hij zijn standpunt toe. “Maar wanneer de vrijheid of waardigheid van een ander persoon wordt geschonden, of wanneer iemand onnodig wordt geprovoceerd en we ook met dergelijke acties te maken hebben, zeggen we ‘genoeg’.”

De premier zegt voor tolerantie te zijn, maar niet voor “opdringerige propaganda en bevestiging van bepaalde ideologieën”.

Conversietherapie wordt breed beschouwd als een schadelijke therapie. In een recentelijk Nederlands onderzoek zei 74% dat de therapie negatieve effecten heeft op de psychische gezondheid. Ook op het persoonlijke en sociale leven heeft de therapie volgens dat onderzoek een duidelijk negatieve invloed. In 2018 riep het Europees Parlement de lidstaten op om de therapie te verbieden. Ook de VN delen dit standpunt en noemen het “mensonterend”.  In Nederland en België is de therapie tot op heden nog niet verboden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen