Nederland telt circa 15 aanbieders van conversietherapie

Er zijn ongeveer 15 instellingen in Nederland die nog conversietherapie aanbieden, blijkt uit onderzoek volgens de NOS. De Tweede Kamer had gevraagd om een inventarisatie van de therapie in Nederland.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Conversietherapie, gericht op het "genezen" van homoseksuele of transgender personen, is aangetoond schadelijk voor de personen die het ondergaan. 

De therapie wordt in Nederland volgens het onderzoek vooral in orthodoxe geloofsgemeenschappen toegepast. De onderzoekers schrijven dat het "vrijwel niet te beantwoorden" is hoeveel aanbieders er precies zijn, maar er zijn zo'n 15 aanbieders in beeld gekomen.

Het onderzoek laat ook zien wat er tijdens een conversietherapie gebeurt. 82% van de respondenten geeft aan dat er een gesprek plaatsvindt over de geaardheid, vaak wordt er gebeden, maar bij 35% van de gevallen wordt er een poging gedaan tot "duivelsuitdrijving". Een lesbische respondent schrijft: "Er werd elke keer gebeden voor ‘bevrijding van zondige gedachten en gevoelens’, ‘demonische invloeden en leugens van de satan’, ‘bescherming onder het bloed van Jezus’ en dat soort ijzingwekkend jargon".

Dat personen die de therapie ondergaan er negatieve gevolgen van ondervinden, blijkt ook nu weer. 74% zegt dat de therapie negatieve effecten heeft op de psychische gezondheid. Ook op het persoonlijke en sociale leven heeft de therapie een duidelijk negatieve invloed. 

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt de therapie verboden. Een Kamermeerderheid stemde vorig jaar in met een voorstel dat het aanbieden van conversietherapie strafbaar maakt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen