Pools parlement stemt vóór behandeling wetsvoorstel verbieden Pride

Het Poolse parlement gaat een wetsvoorstel behandelen dat pride-evenementen verbiedt. De wet is een initiatief van de conservatieve organisatie "De leven- en familiestichting", die met een handtekeningenactie ervoor zorgde dat de wet in het parlement besproken werd. Een meerderheid wil dus nu dat de procedure wordt doorgezet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het was lang onduidelijk of het wetsinitiatief het zou halen, maar eind vrijdagmiddag was de kogel door de kerk: de Sejm, de Poolse Tweede Kamer, lijkt een voorstander van de wet. Naast pride-evenementen worden alle uitingen van steun aan de LGBT+-gemeenschap verboden, mocht de wet in werking treden.

Een van de indieners van de wet, Krzysztof Kasprzak, ziet de LGBT+-gemeenschap als een beweging "die de natuurlijke orde omver wil werpen en terreur wil stichten". Hij kreeg het voor elkaar om 140.000 steunbetuigingen te krijgen voor de wet, waardoor deze in het Parlement besproken moest worden.

De regerende PiS-partij bleek vrijdag de wet te steunen, waardoor deze kon worden aangenomen. Wat de precieze gevolgen zijn is nog onduidelijk, maar onder andere Amnesty International maakt zich zorgen en noemt de wet "pure discriminatie". Amnesty wijst naar de Poolse regering als aanstichter van de anti-LGBT+-sentimenten in het land.

De wet liet de gemoederen in de Poolse hoofdstad hoog oplopen. Een menigte met regenboogvlaggen verzamelde zich voor het parlement. Op social media is te zien dat politieagenten soms gewelddadig de betogers aan de kant duwden.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen