Politie verbiedt Pride Parade Hongkong

De organisatie van de Pride Parade in Hongkong heeft van de politie te horen gekregen dat het jaarlijkse evenement niet door mag gaan. In plaats daarvan mogen ze enkel een ‘bijeenkomst’ organiseren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt de organisatie op Facebook. De politie zou enkel akkoord gaan met een Pride-evenement in de vorm van een openbare bijeenkomst. De organisatie van de Pride Parade heeft ervoor gekozen om de eis van de politie op te volgen. “Het comité heeft besloten om de bijeenkomst op de locatie waar de parade zou eindigen te organiseren (Edinburgh Place). We bieden onze excuses aan voor het ongemak vanwege deze wijziging van het programma.” De organisatie zou al in april een vergunning hebben aangevraagd voor de parade.   

Hoewel de organisatie van Hongkong Pride zich afzijdig houdt van commentaar op de beslissingen, uitte Ray Chan, de eerste openlijk homoseksuele gekozen politicus in Hongkong, zijn kritiek op twitter: “De politie van Hongkong verbiedt de Pride Parade. Op dit jubileum van Stonewall, wat een ironie. Gay Pride was en is nog steeds een protest.”

De afgelopen maanden is het erg onrustig in Hong Kong. Betogers gingen in eerste instantie de straat op om te protesteren tegen een wet die het makkelijker zou maken om Hongkongse burgers uit te leveren aan China. Hoewel die wet officieel is ingetrokken, richtten de protesten zich nu op de toenemende invloed van Peking op de autonome regio.

Het pride-evenement vindt op 16 november plaats.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen