Poetin: Gevluchte Russen komen terug vanwege genderneutrale toiletten in Westen

Russen komen volgens president Vladimir Poetin massaal terug naar het moederland, vanwege de levensomstandigheden in het Westen. Hier zou het namelijk moeilijk zijn om te leven vanwege het bestaan van genderneutrale toiletten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Deze uitspraak van Poetin is opgepikt door BBC-journalist Francis Scarr. Daarin praat Poetin over “gedeelde toiletten voor jongens en meisjes” die in het Westen een normaal fenomeen zouden zijn geworden. Russen die in het Westen leven, omdat zij het land uit gevlucht zijn voor de mobilisatie van het leger of het onderdrukkende politieke klimaat, vluchten volgens Poetin massaal terug in de armen van Moeder Rusland omdat zij niet kunnen leven in landen met genderneutrale toiletten. “Het is heel moeilijk om te kunnen leven onder dit soort omstandigheden,” licht de president toe. 

Poetin doet deze uitspraken terwijl hij in Rusland de levensomstandigheden voor de LGBT+-gemeenschap juist onmogelijk maakt. Vorig jaar werd de “LGBT+-beweging” door de Hoge Raad als “extremistisch” bestempeld. Ook is het in Rusland sinds kort verboden om een geslachtstransitie te ondergaan, bovendien worden trans personen wettelijk niet erkend. Ook is recentelijk de beruchte homopropagandawet aangescherpt. 

De anti-LGBT+-retoriek een is een electorale strategie van Vladimir Poetin, waarmee hij zich opstelt als de beschermer van traditionele waarden. Bovendien kan hij zich hiermee afzetten tegen het “Westen”, dat volgens hem decadent is geworden en zich enkel met zaken als gender en seks bezighoudt. Andere wereldleiders kopiëren deze strategie, waaronder de Hongaarse premier Viktor Orbán en verschillende Afrikaanse leiders.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen