Orbán wil referendum over homopropagandawet houden

Vandaag kondigde de Hongaarse premier aan een referendum te organiseren omtrent de onlangs ingevoerde homopropagandawet: ‘’Brussel heeft de voorbije weken duidelijk de aanval gelanceerd op Hongarije,’’ Met deze stap hoopt de conservatieve regeringsleider tegengas te geven aan de druk vanuit de Europese Unie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De video waarin Orbán het referendum aankondigt, is naar aanleiding van de Hongaarse wet die minderjarigen toegang verbiedt tot LGBT+-content en de kritiek vanuit de Europese Commissie. De Commissie noemde de wetgeving o.a. discriminerend en startte vorige week strafprocedures tegen het land.

"Europa zal het nooit goedkeuren dat onderdelen van onze samenleving worden gestigmatiseerd," zei de Europese Commissie in een persbericht. De conservatieve Orbán zegt echter dat de controversiële wet enkel bedoeld is om minderjarigen te beschermen: "In de afgelopen weken heeft Brussel Hongarije duidelijk aangevallen vanwege zijn kinderbeschermingswet. De Hongaarse wetten staan geen seksuele propaganda toe in kleuterscholen, scholen, op televisie en in advertenties",

Orbán laat duidelijk merken dat de EU zich niet moet bemoeien met Hongaarse wetgeving en gaat zelfs zover om de EU te beschuldigen van machtsmisbruik. Met het referendum wil de premier de kiezers achter zich verzamelen ter voorbereiding van zijn volgende confrontatie met de Commissie.

Wanneer het referendum moet plaatsvinden is nog niet bekend. Wel is bekend dat het uit vijf vragen bestaat, waaronder of Hongaren vinden dat er workshops rondom seksuele geaardheid op scholen mogen worden gegeven zonder dat ze dat van tevoren weten. Tevens wil Orbán achterhalen of de bevolking vindt dat geslachtstransitie onder kinderen gepromoot mag worden.

De vragen die in het referendum meegenomen zullen worden:

- Ondersteunt u kinderen om deel te nemen aan schoolactiviteiten omtrent seksuele geaardheid zonder ouderlijke toestemming?

- Ondersteunt u geslachtsaanpassende operaties voor kinderen?

- Ondersteunt u het beschikbaar maken van geslachtsaanpassende operaties voor kinderen?

- Ondersteunt u het tonen van ongecontroleerde media-inhoud voor kinderen die hun seksuele ontwikkeling kan beïnvloeden?

- Ondersteunt u het vertonen van geslachtsveranderingen in de media?

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen