Orbán gebruikt oorlogsretoriek: “er is een LGBT+-offensief gaande”

Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán is er een “LGBT+-offensief” gaande in Europa, wat de christelijke identiteit van Europa bedreigt. De beeldspraak met oorlogsterminologie is de zoveelste aanval van Orbán op de LGBT+-gemeenschap en berust op oude conservatief-christelijke complottheorieën.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Hongaarse premier deed deze uitspraken tijdens een bezoek aan het Roemeense Transsylvanië. In zijn toespraak opende hij de aanval op de EU en verzette zich tegen het “federalisme” dat Frankrijk en Duitsland zouden nastreven.

Het doel van dit federalisme is volgens Orbán om de christelijke natiestaat te vernietigen. De EU wil volgens hem de witte bevolking vervangen door middel van migratie en de EU zou bezig zijn om een “LGBT+-offensief” uit te voeren.

Daarmee verwijst de Hongaarse premier naar twee samenzweringstheorieën uit extreemrechtse kringen. De eerste gaat ervan uit dat een elite de witte bevolking zou willen vervangen door mensen met een andere huidskleur. Deze theorie is nooit bewezen en bovendien zijn er geen aanwijzingen dat de EU actief zo’n beleid zou nastreven. Hoewel migratie een Europese aangelegenheid is, hebben de lidstaten op dit vlak veel eigen bevoegdheden en worden maatregelen pas doorgevoerd als een gekwalificeerde meerderheid van de landen voor is.

Zijn retoriek over een “LGBT+-offensief” gaat terug op een oud frame dat er een “gay-agenda” zou zijn die zou worden opgedrukt aan heteroseksuele mensen, met als doel hen homoseksueel te maken. Dit idee stamt uit de jaren ’90 en was onderdeel van de anti-LGBT+-rechtencampagne van religieus-conservatieven. Vandaag de dag wordt dit idee gekoppeld aan een "woke" elite die dit aan de bevolking (en met name kinderen) zou willen opdringen. 

Laboratoria

Het is niet de eerste keer dat Orbán opmerkelijke uitspraken doet over de LGBT+-gemeenschap. Zo vergelijkt hij LGBT+’ers met complotdenkers, omdat ze “biologie ontkennen”. In mei dit jaar zei hij nog dat de “genderideologie” onderdeel is van een “virus dat ontwikkeld is in progressieve liberale laboratoria”.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen