Onduidelijke wet zorgt voor discriminatie LHBT’ers Malawi

outtv, gay, human rights watch, hrw, malawi, discriminatie
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
In het rapport ‘Let Posterity Judge’: Violence and Discrimination against LGBT People in Malawi, laat HRW zien dat onduidelijkheid over de juridische status van homoseksueel gedrag LHBT’ers kwetsbaar maakt voor willekeurige arrestaties, fysiek geweld en routinematige discriminatie. In 2012 gaf de minister van justitie nog een moratorium af op het arresteren voor het hebben van seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, maar er zijn uiteenlopende opvattingen over de legaliteit ervan.

“De wet die gedrag tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseert draagt bij aan de perceptie dat LHBT’ers zomaar mishandeld kunnen worden, zonder consequenties voor de aanvaller,” zegt Wendy Isaack, LHBT-rechten onderzoeker bij HRW. “Stel je voor dat je op straat in elkaar wordt geslagen, dit bij de politie meldt en vervolgens zelf gearresteerd wordt, terwijl je aanvaller vrijuit gaat. Dit gebeurde met veel mensen die wij interviewden, enkel en alleen om hun waargenomen genderidentiteit of seksuele oriëntatie.”

HRW roept de regering van Malawi op om ervoor te zorgen dat alle burgers in het land veilig kunnen leven, vrij van vervolging. “Discriminatie tegen LHBT'ers is zaak van de dag in Malawi en creëert een atmosfeer waarin sommige van de meest kwetsbare burgers bang zijn om politiehulp of mogelijk levensreddende medische zorg te zoeken.”

HRW heeft verschillende LHBT’ers in Malawi geïnterviewd. Bekijk hieronder de video:
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen