Oekraïense LGBT+-soldaten dragen eenhoorn-insigne ter emancipatie

In een poging om LGBT+-emancipatie binnen het Oekraïense leger te bevorderen, dragen soldaten een insigne met een eenhoorn erop. Zo laten ze zien dat ook LGBT+'ers strijden tijdens de oorlog met Rusland.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het insigne stamt uit 2014, toen Rusland illegaal de Krim annexeerde. In 2018 werd er vanuit die beweging een speciale vakbond voor Oekraïense LGBT+-militairen opgericht. “Men zei dat er geen homoseksuelen in het leger dienen,” vertelt de 37-jarige homoseksuele soldaat Oleksandr Zhuhan tegen persbureau Reuters. Om de zichtbaarheid van de gemeenschap in het leger te vergroten wordt het insigne met het mythische dier onder de Oekraïense vlag genaaid.

Zhuhan was voor de oorlog acteur en dramadocent. Hij en zijn non-binaire partner Antonia (zij/haar) hebben zich sinds het begin van de oorlog vrijwillig aangemeld voor het Oekraïense leger. Ze dragen het insigne met trots. In het leger hebben zij nog geen discriminatie ervaren. “Men moest wel wennen,” geven ze beiden toe, “maar er was geen agressie, geen pestgedrag.” De voornaamwoorden van Antonia werden door sommigen zelfs gerespecteerd.

Vrees voor discriminatie hebben de twee niet meer: “Waar ik me zorgen over maak, is dat als ik tijdens deze oorlog sneuvel, ze Antonina niet zullen toestaan om me te begraven zoals ik dat wil,” zegt Zhuhan. “Dat ze me liever door mijn moeder laten begraven met een priester die domme gebeden voorleest... Maar ik ben een atheïst en dat wil ik niet.”

Het symbool met de eenhoorn wordt niet alleen door Oekraïense soldaten gedragen: pornostudio Treasure Island Media startte vorige maand een actie om geld op te halen voor het Oekraïense leger. De studio verkoopt merchandise met het eenhoorn-insigne erop.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen