Oegandese politie arresteert 16 LHBT-activisten, beschuldigt ze van “homoseks”

In Oeganda zijn 16 LHBT-activisten opgepakt op verdenking van seks met hetzelfde geslacht. In het Oost-Afrikaanse land staat daar een levenslange gevangenisstraf op. De mannen werden na hun arrestatie anaal onderzocht. Mensenrechtenorganisaties verafschuwen de politieacties en vrezen de verslechterende situatie voor LHBT’ers in Oeganda.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De activisten waren lid van een LHBT-organisatie genaamd Let’s Walk Uganda. Toen de activisten werden belaagd door een groep mensen, koos de politie ervoor om juist de activisten op te pakken, schrijft de organisatie. Na hun arrestatie werd er een anaal onderzoek bij de mannen uitgevoerd, om te kunnen bewijzen dat ze homoseksuele handelingen hadden verricht.

Een politiewoordvoerder bevestigt aan persbureau Reuters de arrestatie van de mannen. “Aan het medische rapport is te zien dat de mannen seksuele activiteiten hebben verricht die strafbaar zijn.” Volgens hem werden er ook nog condooms, glijmiddel en PrEP gevonden.

Het is niet duidelijk hoe de mannen berecht zullen worden. Ze zijn inmiddels vrijgelaten. Frank Mugisha, directeur van de organisatie Seksuele Minderheden Oeganda (SMUG), beschuldigt de Oegandese overheid ervan de rechten van LHBT’ers te schenden. “Ze gebruiken beschuldigingen die enkel bedacht zijn om ons het zwijgen op te leggen en ons te vernederen met anale onderzoeken. Wij eisen dat de beschuldigingen onmiddellijk ingetrokken worden.”

De situatie voor homoseksuelen is in Oeganda onderdrukkend. Deze maand kwamen er verschillende berichten van geweld tegen LHBT’ers naar buiten, zoals de moord op een homoactivist. Een minister stelde voor de doodstraf voor homoseksualiteit in te voeren, maar dit werd al gauw weer teruggetrokken.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen