Nominaties OUT Media Award 2021

Vandaag op Coming Out Day maakt OUTtv traditiegetrouw de nominaties bekend voor de jaarlijkse OUT Media Award. Eind dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan de persoon of organisatie die de LGBT+-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de media. Stemmen op de genomineerden van 2021 kan tot en met 10 december. De winnaar wordt eind dit jaar uitgeroepen. Stem hieronder op jouw favoriet!
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De zichtbaarheid van de LGBT+-gemeenschap in de media is en blijft een cruciaal aspect van de bevordering van acceptatie en begrip. Zoals ieder jaar reikt OUTtv de OUT Media Award uit aan een persoon of organisatie die de LGBT+-gemeenschap op een positieve manier onder de aandacht bracht in de media. Scroll verder om kennis te maken met de kanshebbers voor de OUT Media Award 2021 en breng jouw stem hier uit!

Menig LGBT+'er was op 4 mei geroerd toen André van Duin tijdens zijn speech op de Dam extra de aandacht vestigde op het lot van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. Van Duin refereerde aan het Homomonument en wat voor rol herdenken zodoende in zijn leven speelt. Door met het podium dat Van Duin had tijdens de dodenherdenking de aandacht te vestigen op de gruwelijkheden die de Nazi's met homoseksuelen deden tijdens de Tweede Wereldoorlog, draagt dit bij aan de informatievoorziening en zichtbaarheid van deze zwarte bladzijde in de geschiedenis.

Wat eerst begon als de Shakespeare Club — ja, echt waar — is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende LGBT+-organisaties in Nederland, die dit jaar haar 75e verjaardag viert. Zonder het COC zouden LGBT+-rechten in Nederland er misschien wel heel anders hebben uitgezien. Denk aan het homohuwelijk, transgender zorg en voorlichting op scholen. Al 75 jaar strijdt deze organisatie voor gelijke rechten. Na al deze jaren is die strijd nog niet klaar, maar het lijkt er ook niet op dat het COC hier klaar mee is.

Dat de LGBT+-gemeenschap te maken krijgt met geweld is aan de orde van de dag. Dus ook mensen die niet in de traditionele genderhokjes te plaatsen zijn, zijn niet altijd veilig. Toen de 14-jarige Frédérique weigerde zichzelf in de hokjes "man" of "vrouw" te laten plaatsen, kreeg ze te maken met buitensporig geweld. Zowel de mishandeling, als de liefdevolle reactie daarop kwamen breeduit in het nieuws. Frédérique is niet non-binair, maar dankzij haar stugge overtuiging dat deze hokjes overbodig zijn is zij een bondgenoot waar de LGBT+-gemeenschap blij mee kan zijn.

De manier waarop rapper Lil Nas X zijn seksuele geaardheid uit is uniek in de hedendaagse pop- en rapmuziek. In de muziekvideo's voor zijn nummers Montero (Call Me By Your Name) en Industry Baby gebruikt de rapper dezelfde beeldtaal als die van zijn heteroseksuele collega's, van een lapdance tot de fameuze douchescène. Op die manier draagt Lil Nas X bij aan de zichtbaarheid van de LGBT+-gemeenschap voor het grote publiek, zonder zich op ook maar één moment in te houden.

Nikkie de Jager, ook bekend als NikkieTutorials, is niet meer weg te denken uit zowel de Nederlandse als internationale showbusiness. Tijdens het Eurovisiesongfestival schitterde ze als presentatrice op het podium in Rotterdam. Elke prachtige outfit was een verwijzing naar de transgender community. Dit zette ze tevens voort op de prestigieuze rode loper van de MET Gala in september: haar look was een direct eerbetoon aan LGBT+-pionier en icoon Marsha P. Johnson. Op haar eigen manier ontpopt Nikkie zich als een van de hedendaagse LGBT+-iconen wereldwijd, waar velen naar op kunnen kijken.

Ramsey Angela won zilver op de 4x400 meter tijdens de Olympische Spelen dit jaar. Bij thuiskomst zagen we hem opgewacht worden door zijn trotse vriend. Representatie in de sportwereld is belangrijk voor de LGBT+-gemeenschap, aangezien velen van ons zich oncomfortabel kunnen voelen in een kleedkamer. Om een succesvolle sporter "gewoon" zijn vriend te zien kussen bij thuiskomst, is een klein, maar o zo belangrijk voorbeeld van zichtbaarheid van de LGBT+-gemeenschap. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen