Nominaties OUT Media Award 2023

In 2023 zagen we opnieuw hoe wereldwijd LGBT+-rechten worden ingeperkt. In Oeganda werd een van ’s werelds strengste anti-LGBT+-wetten aangenomen, in Italië worden LGBT+-ouders van de geboorteaktes geschrapt en in de Verenigde Staten verliest de transgendergemeenschap steeds meer rechten. Ook in Nederland is een wet die trans personen het recht op zelfbeschikking over de eigen geslachtsregistratie had moeten geven in de koelkast gezet. Tevens zagen we dit jaar demonstraties van extreemrechtse groepen bij dragqueen-voorleesmiddagen. Zichtbaarheid van LGBT+-personen is daarom belangrijker dan ooit. De OUTmedia Award looft de positieve bijdrage van LGBT+-activisten én bondgenoten, die voor zichtbaarheid van onze gemeenschap op zowel sociale als in de reguliere media zorgen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De genomineerde personen en organisaties van dit jaar zijn:

Black Pride NL

Dit jaar vond op de Dam, tijdens het Queer Amsterdam festival, een bijzondere Prideviering plaats: Black Pride. Tijdens dit evenement, door de organisatoren zowel een ‘feest’ als een ‘protest’ genoemd, stonden queer personen van kleur centraal. De zichtbaarheid van gemarginaliseerde groepen binnen de LGBT+-gemeenschap laat vaak te wensen over. Daarom is het belangrijk dat evenementen als deze de talloze verschillende gezichten van onze kleurrijke gemeenschap laten zien. De organisatie van Black Pride draagt daarom niet alleen bij aan de zichtbaarheid van LGBT+-personen van kleur aan de ‘buitenwereld’, maar ook binnen onze eigen gemeenschap. Door die zichtbaarheid wordt het makkelijker voor mensen om zich te herkennen in anderen.

 

Erwin Olaf

Dit jaar is de beroemde Nederlandse fotograaf Erwin Olaf overleden. Hij werd bekend vanwege zijn barokke portretten en taferelen met een erotische geladenheid door verwijzingen naar pornografie en sadomasochisme, maar altijd met humor als het toonaangevende element in zijn werk. In zijn werk kwam de LGBT+-gemeenschap vaak naar voren. Zijn foto’s vallen op door de rijke fantasie, technische perfectie, met vaak voluptueuze, kleine, oude modellen, dragqueens en transseksuelen. Daarom is Olaf postuum genomineerd voor de OUTmedia Award.

 

Rikkie Kollé

Rikkie Kollé is een voorbeeld van hoe trans vrouwen de spotlight kunnen stelen. Als de eerste transgender vrouw ooit heeft zij de titel Miss Nederland weten te veroveren. Ook sprak zij zich uit tegen de talloze haatberichten die zij op sociale media ontving. Kollé draagt zo bij aan de zichtbaarheid van trans vrouwen en laat zich niet kleineren door online berichten. Wij kunnen niet wachten om haar “the Netherlands!” te horen roepen op het podium van Miss Universe.

 

Roze Kameraden

De afgelopen jaren is de aandacht voor homofobe spreekkoren in voetbalstadions gegroeid. Gelukkig zijn er ‘roze’ supportersverenigingen die zich inzetten voor LGBT+-acceptatie in de voetbalwereld. In een wereld waar “Xavi Simons is homo” langs de lijnen schalt, is de zichtbaarheid van LGBT+’ers, voor wie dit kwetsend kan zijn, essentieel. En dit heeft effect: de KNVB heeft toegezegd wedstrijden met homofobe spreekkoren stil te leggen. Door te laten zien dat ook LGBT+'ers enorm veel liefde voor de voetballerij kunnen hebben, draagt supportersvereniging de Roze Kameraden bij aan de acceptatie van onze gemeenschap in de sport.

 

Sandro Kortekaas

Als voorzitter van LGBT Asylum Support zet Sandro Kortekaas zich in voor het lot van LGBT+-vluchtelingen die vast komen te zitten in de bureaucratische molen van ons asielsysteem. Wanneer de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet gelooft dat een homoseksuele vluchteling ook daadwerkelijk homo is, klimt zijn stichting in de pen om de staatssecretaris met de neus op de feiten te drukken. Ook probeert Kortekaas de moeilijke positie van LGBT+-vluchtelingen in de Nederlandse asielzoekerscentra onder de aandacht te brengen. Kortekaas’ mediaoptredens in de afgelopen jaren dragen bij aan de agendering van de knellende situatie waarin de meest kwetsbare leden van de LGBT+-gemeenschap soms verkeren.

 

Breng jouw stem hier uit!

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen