Nominaties OUT Media Award 2022

2022 gaat de boeken in als een bewogen jaar voor de LGBT+-gemeenschap. Denk aan de discussie rond het WK in Qatar, maar ook aanslagen op LGBT+-personen in de VS, Noorwegen en Slowakije. Haatcampagnes tegen LGBT+'ers blijven niet meer beperkt tot landen als Hongarije en Polen. Ook in Nederland zien we de vijandigheid tegenover met name de transgendergemeenschap toenemen, tot in de Tweede Kamer aan toe. De zichtbaarheid van onze gemeenschap is daarom ook in 2022 nog steeds uitermate belangrijk. De genomineerden van de OUTmedia Award dragen daar in positieve zin aan bij.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Lisa van Ginneken 

In het, soms vervelende, debat over transgenderrechten houdt Lisa van Ginneken haar rug recht. Als eerste transgender parlementslid in Nederland probeert ze, ten midden van partijen die trans jongeren met kamelen vergelijken, hun rechten juist te verstevigen. Haar strijd voor een minder restrictieve transgenderwet in zowel de Tweede Kamer als in de media vergroot de zichtbaarheid van het onderwerp, juist wanneer conservatieve bewegingen trans rechten ter discussie stellen. En daarvoor hoeft ze niet op Twitter te zitten...

 

Koningin Máxima

Haar man won al eens de OUTmedia Award, maar nu is Hare Majesteit Koningin Máxima zelf genomineerd. Tijdens haar bezoek aan de Verenigde Staten bracht de Koningin een bezoek aan een LGBT+-bar en ontmoette ze de lokale gemeenschap. Door zich op deze manier zichtbaar in te zetten voor LGBT+-acceptatie, steekt ze wereldwijd LGBT+'ers een hart onder de riem. Zo is onze Koningin stiekem ook een beetje een Queen.

 

Nanoah Struik

Dat er heel wat narigheid in de wereld is voor LGBT+'ers is op de Instagram van Nanoah Sruik wel te zien (in diens Wall of Shame worden hatende Facebook-gebruikers aan de schandpaal genageld). Al die haat maakt diens podcast Genderkwiebus alleen maar relevanter. De luisteraar wordt meegenomen in de wereld van gender en persoonlijke voornaamwoorden. We zien Nanoah ook geregeld terug in andere media, waardoor die de zichtbaarheid van niet-cisgender personen vergroot.

 

Raven van Dorst

Deze zomer genoot menig tv-kijker van Raven van Dorsts indrukwekkende interview in Zomergasten. De muzikant en televisiepresentator deed een boekje open over diens genderidentiteit. Op de manier waar op Raven dat deed, met lovende krantenrecensies als gevolg, veroverde die harten in huiskamers door het hele land. Het intieme gesprek met Janine Abbring draagt zodoende bij aan de zichtbaarheid van hen die zich niks aantrekken van het binaire hokjesdenken.

 

Tim den Besten

Tim den Besten is altijd open geweest over zijn seksuele geaardheid in de media, maar dit jaar viel zijn documentaire Van de andere kant op. Hierin duikt hij in de wereld van (christelijke) conversietherapie. Den Besten doet dit op een manier, waarbij hij openstaat voor de verhalen van 'ex-gays', maar nog steeds zijn persoonlijke verwondering laat blijken. Op deze manier schijnt hij met regisseur Katinka de Maar een licht op de conservatieve beweging die beweert dat homoseksualiteit te genezen valt.

 

Breng jouw stem hier uit!

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen