Naast Nederlandse Rikkie Kollé ook Portugese trans vrouw in Miss Universe-verkiezing

Voor het eerst doen er aan de Miss Universe-verkiezing twee transgender vrouwen mee. Behalve de Nederlandse Rikkie Kollé, werd dit weekend de Portugese Marina Machete uitgeroepen tot de winnares van haar nationale Missverkiezing.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Net zoals in Nederland was het ook de eerste keer voor de Portugese voorronde van de Miss Universe-verkiezing dat een transgender vrouw gekroond werd. Voor de 28-jarige stewardess Marina Machete was het een droom die werkelijkheid werd: “Aan iedereen (…)  wil ik zeggen dat, net als het universum, je mogelijkheden in het leven grenzeloos zijn,” zegt Machete op Instagram. “Beperk jezelf dus niet tot welke droom dan ook.”

Toch krijgen beide vrouwen te maken met negatieve opmerkingen over hun overwinning, waarin zij vaak worden misgenderd. Rikkie Kollé sprak zich na haar overwinning hierover uit. ‘’Dat had ik graag anders gezien, maar niet anders verwacht. In Nederland hebben we namelijk zo snel overal een mening over, mensen vinden altijd een reden om te haten," aldus de Miss Universe Nederland-winnares aan RTL Nieuws. De Portugese winnares heeft zich nog niet uitgelaten over de negatieve reacties onder haar sociale mediaberichten.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een trans vrouw meedoet aan de Miss Universe-verkiezing. In 2018 deed de Spaanse Ángela Ponce Camacho een gooi naar de titel, maar wist de finale niet te bereiken. Dit jaar vindt de verkiezing op 18 november plaats in El Salvador.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen