MTV negeert Hongaarse anti-LGBT+-wet tijdens EMA-awards

Muziekzender MTV gaat tijdens de jaarlijkse European Music Awards in Boedapest de Hongaarse anti-LGBT+-wet niet uitvoeren. Dat vertelt de baas van de internationale zender tegen persbureau AP. Volgens zenderbaas Chris McCarthy accepteert MTV “geen enkele” bemoeienis van de Hongaarse overheid.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De EMA-awards kwamen recentelijk onder vuur te liggen, aangezien deze worden georganiseerd in Boedapest. Critici vreesden de nieuwe anti-LGBT+-wet in het land, die de “promotie” van homoseksualiteit en trans personen onder minderjarigen verbiedt. De wet heeft ook invloed op wat er op televisie verschijnt.

Maar MTV zet dus de hakken in het zand. De zender wil van geen wijken weten en blijft de award-show in Boedapest organiseren. "We kijken ernaar uit om het evenement te gebruiken om onze stemmen te versterken en solidair te zijn met onze LGBT+-broers en zussen", aldus McCarthy in een interview met AP.  

Volgens McCarthy heeft MTV, maar ook de Hongaarse overheid, geen zeggenschap op wat artiesten op het podium brengen. "We hebben het heel duidelijk gemaakt: we staan geen redactionele input toe met betrekking tot de artiesten en de inhoud die we creëren,” zegt hij. “Dat is altijd een voorwaarde, ongeacht het land waar we naar toe gaan.”

Of er ook echt een statement gemaakt zal worden is niet bekend, maar de woorden van McCarthy lijken hier wel op te hinten. Waar MTV en de artiesten die optreden mee gaan komen is te zien op 14 November.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen