Moordenaars trans tiener Brianna Ghey raakten expres bevriend met haar

Twee 16-jarigen zijn schuldig bevonden voor de moord op de Britse transgender tiener Brianna Ghey eerder dit jaar. De moordenaars raakten expres bevriend met de tiener, om haar uiteindelijk van het leven te kunnen beroven.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
[Let op, gevoelige inhoud: transfobie, moord]

De moord op Brianna zorgde voor een schokgolf in het Verenigd Koninkrijk. Brianna werd in februari vermoord in Culcheth, een stad vlakbij haar woonplaats Birchwood, in het noorden van Engeland. Uit politieonderzoek blijkt nu dat ze op weg naar een park in Culcheth was om een vriendin te ontmoeten. Het laatste berichtje dat ze aan haar moeder stuurde was: “Ik zit alleen in de bus. Ik ben bang.”

Brianna bleef in het weekend meestal thuis, vertelde haar moeder eerder al aan Britse media, aangezien ze last had van een sociale angststoornis. Juist dat haar dochter in het weekend op pad ging om een vriendin te ontmoeten was een grote stap voor haar. Brianna’s moeder stuurde nog een geruststellend berichtje terug.

Toch bleek die ontmoeting met de vriendin, die in de rechtszaak ‘meisje X’ wordt genoemd, Brianna fataal te zijn geworden. Samen met de andere moordenaar, ‘jongen Y’, had ze de moord op Brianna al maanden gepland. Zelfs het feit dat meisje X bevriend raakte met Brianna was onderdeel van het plan.

Uit berichten die X en Y uitwisselden blijkt nu dat de twee moordenaars een vriendschapsband hadden opgebouwd vanwege hun fascinatie voor moord en seriemoordenaars. De twee fantaseerden met elkaar over het vermoorden van meerdere personen, niet alleen Brianna.

Toch werd het transgender meisje het eerste slachtoffer van X en Y. Zij was het makkelijkste slachtoffer voor hen, nadat een plan om iemand anders te vermoorden mislukte. “Ja, dat is makkelijker,” schreef jongen Y naar meisje X, “en ik wil zien of het als een man of als een vrouw schreeuwt.”

Dit waren niet de enige transfobe opmerkingen die de twee over Brianna maakten. Toen meisje X schreef: “Ik wil de angst op haar gezicht zien en haar van de pijn horen schreeuwen”, antwoordde jongen Y daarop “Echt? Ik wel enkel zien welke maat penis het heeft.” Bovendien fantaseerde meisje X over het meenemen van een oog, want Brianna “heeft mooie ogen”.

Ook vond de politie een briefje op de kamer van meisje X waarop het moordplan tot in detail uitgewerkt was. “Ik zeg codewoord tegen [jongen Y], hij steekt haar in haar rug, terwijl ik haar in haar maag steekt.” Brianna kwam uiteindelijk door 28 messteken om het leven.

Detective-inspecteur Nige Parr van de Cheshire politie zegt in een verklaring: “Brianna heeft haar lot niet verdiend. Ze was het doelwit omdat ze anders was, en verraden door iemand die ze als vriend beschouwde. Dat ze haar leven verloor als gevolg van hun zinloze daden is tragisch in elke zin van het woord.”

“De impact van Brianna's dood werd niet alleen diep gevoeld onder degenen die haar kenden en liefhadden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat haar vroegtijdige overlijden velen in het hele land – vooral degenen uit de LGBT+-gemeenschap – heeft overweldigd door verdriet.”

De familie van Brianna noemt haar “geestig, grappig en onbevreesd”. Tijdens een persconferentie zei haar moeder: “We missen Brianna zo erg en ons huis voelt leeg zonder haar gelach. Om te weten hoe bang mijn doorgaans onbevreesde kind moet zijn geweest toen ze alleen in dat park was met iemand die ze haar vriendin noemde, zal me voor altijd achtervolgen.”

De jury heeft X en Y schuldig bevonden aan moord. Welke straf de twee krijgen wordt later bekend.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen