Montenegro legaliseert geregistreerd partnerschap voor gay-koppels

Montenegro heeft een wetsvoorstel om het geregistreerd partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht te legaliseren aangenomen. Het is daarmee het eerste Europese land buiten West-Europa en de Europese Unie waar gay-koppels wettelijk erkend zullen worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het wetsvoorstel kreeg 42 voorstemmen van het 81-koppige parlement, terwijl het in juli 2019 nog afgewezen werd. “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht”, zegt John Barac, uitvoerend directeur van belangenbehartigingsgroep LGBT Forum Progress, tegen Reuters. “Het is echt buitengewoon, het is een grote dag voor ons allemaal.”

Montenegro is sinds 2010 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Premier Duško Marković noemt het besluit op Twitter ‘een grote stap in de goede richting voor de Montenegrijnse samenleving, haar democratische volwassenheid en integratieprocessen’. Ook bedankt hij de LHBT+-gemeenschap voor dialoog en bijdrage. “Er kan geen ruimte zijn voor discriminatie op grond van seksuele geaardheid in een Europees Montenegro”, zo sluit premier Marković zijn tweets af.

Het land, met een bevolking van zo’n 620,000 mensen, wordt de 32ste lidstaat van de Verenigde Naties (VN) waar gay-koppels een geregistreerd partnerschap aan kunnen gaan. Mensen van hetzelfde geslacht kunnen in 28 VN-landen trouwen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen