Mogelijkheid tot homohuwelijk geschrapt in Cuba

Grondwet, Cuba, homohuwelijk, huwelijk, lgbt, lhbt, holebi, zuid Amerika, wet, constitutie, wetgeving, homorechten, gay, news, nieuws, outtv
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Afgelopen zomer hebben meer dan 600 wetgevers een nieuwe versie van de grondwet goedgekeurd. In deze aangepaste versie was het taalgebruik m.b.t. het huwelijk genderneutraal en beschreef het huwelijk als ''een consensuele unie tussen twee mensen'' (ten opzichte van ''tussen man en vrouw''). Hiermee leek de deur naar het legaliseren van het homohuwelijk in Cuba geopend te zijn. In artikel 68 van de huwelijkswet staat momenteel dat een huwelijk enkel voltrokken kan worden tussen een man en een vrouw.
 
De wijziging van artikel 68 ontving enorm veel oppositie van religieuze groepen in het land. Zij stonden erop om de definiëring van het huwelijk tussen man en vrouw te behouden. De evangelische en katholieke kerken waren al begonnen met een campagne tegen de constitutionele veranderingen. Deze veranderingen moeten tevens eerst goedgekeurd worden door middel van een referendum om officieel doorgevoerd te mogen worden.
 
Nu heeft Cuba's National Assembly besloten de verwoording van het huwelijk uit te stellen en voor nu dus weg te laten uit de nieuwe grondwet. Inwoners van Cuba mogen volgend stemmen in een referendum voor het doorvoeren, of het weigeren, van de nieuwe grondwet. Ambtenaren zeiden dat ze van plan zijn om binnen de komende twee jaar een apart referendum over het homohuwelijk te houden. Cubaanse lgbt-organisaties beschouwen het besluit als een eerbewijs naar de conservatieve kerkgemeenschappen. Desondanks zien zij het referendum over het homohuwelijk met vertrouwen tegemoet.
 
 
Bron: PinkNews
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen