Moderna begint aan testen voor revolutionair mRNA hiv-vaccin

Farmaceutisch bedrijf Moderna (bekend van hun Covid19-vaccin) mag beginnen aan testen op proefpersonen voor een revolutionair hiv-vaccin. Door gebruik te maken van de mRNA-techniek hoopt Moderna een vaccin te hebben ontwikkeld dat wél antistoffen tegen het hiv-virus aanmaakt – in tegenstelling tot veel van de eerdere pogingen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het hiv-virus houdt de farmaceutische industrie al lang bezig. In de veertig jaar sinds het uitbreken van de hiv-epidemie heeft nog geen één farmaceut een werkend vaccin weten te ontwikkelen. De messenger RNA-techniek (kortweg mRNA) kan daar wellicht verandering in brengen. Moderna is nu het eerste bedrijf dat die nieuwe vorm van vaccins inzet voor het hiv-virus, na een succesvol coronavaccin met dezelfde techniek.

Moderna zal twee versies van het vaccin, mRNA-1644 en mRNA-1644v2, op proefpersonen gaan testen. In totaal zal bij 56 hiv-negatieve personen gekeken worden of zij de juiste antistoffen aanmaken. Dat blijkt uit het register van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH. Moderna zelf heeft nog niks over de tests naar buiten gebracht.

Volgens medisch platform Verywell Health zal het vaccin beter bestand kunnen zijn tegen verschillende mutaties van het hiv-virus. Er zijn momenteel talloze verschillende varianten van het virus bekend. "Dankzij mRNA hoeft er slechts een update in de codering van het vaccin plaats te vinden," licht Rajesh Gandhi, hoofd van de HIV Medicine Association, toe aan het platform.

Mocht het vaccin effectief blijken, iets wat nog jaren kan duren, dan zal Moderna het eerste bedrijf zijn dat een werkend hiv-vaccin op de markt brengt, meer dan veertig jaar na het uitbreken van de epidemie die de LGBT+-gemeenschap zwaar trof. Eerdere tests waarbij andere vaccinmethodes werden gebruikt mislukten allemaal. Dankzij het succesverhaal van de mRNA-techniek hoopt Moderna naast een hiv-vaccin ook voor de griep (influenza) een vaccin te ontwikkelen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen