Man met regenboogvlag rent veld Duitsland-Hongarije op

Tijdens de EK-wedstrijd tussen Hongarije en Duitsland is een man met een regenboogvlag het veld opgerend. Dit gebeurde gedurende het Hongaarse volkslied. Al vrij snel werd hij door de beveiliging van het veld gehaald en meegenomen. In het hele stadion hangen soortgelijke vlaggen, die buiten bij de entree werden uitgedeeld. Hongarije ligt onder vuur vanwege een nieuwe homopropagandawet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Voorafgaand aan de wedstrijd zorgde een plan van de stad München om het stadion te verlichten in regenboogkleuren voor de nodige commotie. De UEFA vond deze actie namelijk ‘politiek’, wat tegen het zere been van Duitse bestuurders en de lokale LGBT+-gemeenschap was. Als reactie hierop worden vanavond allerlei gebouwen in regenboogkleuren verlicht.

Vandaag publiceerde de UEFA een statement, waarin de voetbalorganisatie juist de gemeente München als de veroorzaker van de commotie aanwees. “Sommigen hebben de beslissing van de UEFA om het verzoek van München af te wijzen als ‘politiek’ opgevat. In tegendeel, het verzoek zelf was politiek, omdat het gelinkt was aan het Hongaarse team dat aanwezig zal zijn in het stadion,” aldus de Europese voetbalbond. Om te bewijzen dat de UEFA wel degelijk achter de LGBT+-gemeenschap staat veranderde de organisatie haar profielfoto naar een logo met regenboogkleuren. “Dit is een symbool dat onze kernwaarden weerspiegelt, het promoot alles waar wij in geloven: een eerlijkere en gelijkwaardige samenleving die tolerant is voor iedereen, ongeacht achtergrond, overtuiging of gender.” Een directe verwijzing naar de LGBT+-gemeenschap kwam er niet, iets wat de Nederlandse voetbalbond KNVB in een soortgelijk statement ook achterwege liet.  

Ook het Duitse team kwam met een protest tegen de Hongaarse wet: keeper en aanvoerder Manuel Neuer droeg een regenboogband. Veel van de Duitse supporters wapperden tijdens de wedstrijd met regenboogvlaggen. Bekijk hier het filmpje van de persoon die het voetbalveld trotseerde met een regenboogvlag.

De Hongaarse premier Vikor Orbán was niet bij de wedstrijd aanwezig om de regenboogvlaggen te kunnen aanschouwen. Hij zegde die afspraak af. In plaats daarvan had hij volgens Politico een diner met de Italiaanse politica Giorgia Meloni van de extreemrechtse partij Broeders van Italië.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen