Loreen wint de OUTmusic Award 2023 van Europese LGBTQI+-stemmers

De Zweedse zangeres die in 2012 Eurovisie won met Euphoria is terug met enorme steun voor haar nummer Tattoo. Loreen’s inzending heeft haar al ruim acht weken op de eerste plaats in de voorspellingen van bookmakers gehouden. De LGBTQI+-kijkers van OUTtv en een selectie van Eurovisie-experts hebben haar dit jaar uitgeroepen tot de winnaar van de OUTmusic Award. De jaarlijkse prijs is een van de beste voorspellers geworden voor de uiteindelijke winnaar van het Eurovisiesongfestival. Dit is de tweede keer dat Loreen de OUTmusic Award wint.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De kijkers van OUTtv stemden Finland, Käärijä met zijn nummer Cha Cha Cha, als tweede favoriet en de top 3 werd aangevuld met Frankrijk, La Zarra met Evidemment.

Na een recordaantal van tienduizend stemmen (waarbij Loreen een overweldigende 40% van de stemmen kreeg) in combinatie met een zeer enthousiaste jury, ontving ze de OUTmusic Award 2023. De Zweedse zangeres accepteerde de prijs na haar tweede repetitie tijdens een emotioneel beladen interview met OUTtv-presentator GJ Kooijman. "Het voelt zo speciaal om deze prijs van de fans te ontvangen, vooral van de LGBTI-gemeenschap", zei Loreen, "omdat ze vanaf het begin van mijn carrière bij me zijn geweest en me altijd hebben geaccepteerd. Vorig jaar stelde ik me voor dat ik iets wilde maken waarmee mensen zich zouden kunnen verbinden. Plotseling werd het nummer Tattoo mij deze herfst aangeboden en ik voelde dezelfde energie als Euphoria en alles kwam samen, aangezien ik aanvankelijk helemaal niet van plan was om deel te nemen aan Melodifestivalen [het Zweedse nationale Songfestival]. In 2012 gaf ik de Eurovisietrofee na mijn overwinning aan Christer Bjorkman [de uitvoerend producent van Melodifestivalen], maar deze prijs zal ik in mijn slaapkamer houden. Het betekent echt veel voor me."

Het hele interview zal onderdeel zijn van de Eurovisieprogrammering op OUTtv deze week,  in de tweede aflevering van Liverpool Calling op woensdag 10 mei om 20:45 CET. Als toonaangevend LGBTQI+-kanaal in Europa speelt het Eurovisiesongfestival een dominante rol in de hele programmering van deze week, met live-uitzendingen vanuit Liverpool, rapportages van diverse shows en Eurovisie gerelateerde docu’s, films en meer.

Sinds het uitreiken van de eerste prijs dertien jaar geleden, hebben de winnaars van de OUTmusic Award de top 3 behaald tijdens de finale van het Songfestival. Een indrukwekkend totaal van acht OUTmusic Award-ontvangers kwam zelfs als winnaar uit de bus in het jaar dat ze meededen aan het Eurovisiesongfestival (Kalush Orchestra, Lena, Loreen, Conchita, Emmelie de Forest, Måns Zelmerlöw, Netta en Duncan Laurence). Nu is Zweden recordhouder van de OUTtv-prijs geworden door deze vaker te winnen dan elk ander land dat deelneemt aan het Eurovisiesongfestival.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen