LGBT+’ers structureel mishandeld en seksueel misbruikt door Egyptische agenten

Egyptische autoriteiten maken zich volgens Human Rights Watch structureel schuldig aan het mishandelen en misbruiken van LGBT+’ers. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie op basis van getuigen die vertellen hoe ze onder meer in gevangenissen te maken kregen met seksueel geweld. Hoewel homoseksualiteit niet illegaal is in het land, gebruikt de politie regelmatig de datingapp Grindr om LGBT+’ers op te sporen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In de afgelopen jaren zijn LGBT+’ers steeds vaker slachtoffer geworden van geweld door de Egyptische overheid. Vaak gebeurt dit door veiligheidsdiensten en politieagenten die valse aanklachten gebruiken om homoseksuele, biseksuele en transgender personen vast te zetten. Human Rights Watch sprak met 11 slachtoffers en tekenden hun schokkende verhalen op.

Een van hen is de 27-jarige Yasser. De mensenrechtenorganisatie heeft de echte namen van de slachtoffers vanwege veiligheidsredenen achtergehouden. Yasser had met een man in het centrum van Gizeh (Caïro) afgesproken via Grindr. Niet veel later werd hij door politieagenten aangehouden voor het ‘verkopen van alcohol’. “Ze brachten me naar de ‘moraliteitsafdeling’, waar ik tot vier uur ‘s ochtends in een kleine ruimte zonder voedsel en water werd gestopt,” vertelt hij. Toen de agenten terug kwamen realiseerde Yasser dat een van hen de man die hij via Grindr had ontmoet was. De agenten sloegen vervolgens in op Yasser, totdat hij een verklaring ondertekende waarin geschreven stond dat hij ‘losbandig’ gedrag had vertoond.

Yasser werd in de gevangenis gegooid, waar tegen celgenoten werd verteld dat hij homoseksueel is. Daar werd hij door zowel door gevangenen als cipiers mishandeld. Vervolgens werd hij door de autoriteiten naar een gevangenis in een trainingskamp voor veiligheidstroepen gebracht. Daar werd hij alleen in een cel gezet. “Ik vroeg waarom dat gebeurde. Een agent vertelde me: ‘omdat je een flikker bent, ik laat je hier zodat de mannen seks met je kunnen hebben wanneer ze willen’.  Ik moest de soldaten omkopen om ervoor te zorgen dat ze zouden stoppen met me te mishandelen.”

Uiteindelijk vond Yasser een advocaat en werd hij vrijgesproken. Het contact met zijn familie is hij kwijt. Zijn broer bedreigde hem bovendien met de dood.

 

Heksenjacht

De intensieve zoektocht naar LGBT+’ers begon na een concert van de Libanese band Mashrou’ Leila, waarvan de zanger homoseksueel is. Verschillende fans hielden tijdens het evenement een regenboogvlag in de lucht.

Vanaf dat moment ontketende zich een heksenjacht tegenover de concertgangers, waarbij minstens 70 personen opgepakt werden. Human Rights Watch ziet dit evenement als het startschot van een agressievere zoektocht naar LGBT+’ers. Zo zou de politie vijf homoseksuele mannen hebben opgepakt voor ‘vrouwelijke en homoseksuele’ gebaren en een transgender vrouw vanwege haar ‘abnormale uiterlijk’.

De mensenrechtenorganisatie beschuldigt de Egyptische autoriteiten van een “gecoördineerd beleid” om LGBT+’ers te vervolgen.

 

Hanan

Zo beschrijft Human Rights Watch de zaak van de transgender vrouw Hanan. Toen ze 17 jaar oud was, is ze door agenten van de veiligheidsdienst opgepakt. Die lokten haar in 2017 naar een restaurant waar ze met een man zou dineren. “Daar wachtten vier mannen op me. Ik wist dat ik gearresteerd zou worden,” vertelt ze. De mannen pakten haar telefoon af en openden Grindr. Ze moest zich uitkleden. De agenten vroegen: “Scheer je jezelf? Hoe kom je aan die borsten? Waarom heb je lang haar? Waarom ga je naar het concert van Mashrou’ Leila?”

Toen ze stopte met antwoorden begonnen de mannen haar te slaan. Ze werd meegenomen en opgesloten in een cel met 25 andere homoseksuele en transgender personen.

De verhalen die Human Rights Watch heeft opgetekend bevatten daarnaast voorbeelden van agenten die een vrouwelijke queer activist vernederden door haar voor hen te laten douchen, waarna ze haar seksueel mishandelden. De vrouw liep verwondingen op waar ze nog steeds last van heeft. Ook werd een gehandicapte homoseksuele jongen mishandeld door zijn gehandicaptenkaart in zijn anus te duwen.

 

Schending van mensenrechten

Human Rights Watch benadrukt dat Egypte meerdere mensenrechten schendt, zowel op het gebied van discriminatie als de bescherming van de lichamelijke integriteit. Bovendien zouden de acties tegen de Egyptische grondwet ingaan.

Het is niet de eerste keer dat de slechte situatie van de Egyptische LGBT+-gemeenschap wordt aangekaart. Na het concert van Mashrou’ Leila werd de activiste Sarah Hegazy opgepakt en gemarteld. Ze vluchtte naar Canada, maar pleegde in juni dit jaar zelfmoord. Haar zaak zorgde voor een golf van verontwaardiging in de internationale LGBT+-gemeenschap.

In maart weigerde Egypte het bestaan van seksuele geaardheid en genderidentiteit te erkennen.     

Voor alle verhalen, lees het hele verslag van Human Rights Watch.

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen