LGBT+-activisten wapperen regenboogvlaggen bij Pools consulaat Edinburgh

Na meer dan honderd "LGBT+-vrije" zones, homofobe uitspraken van de Poolse president en gearresteerde activisten was voor tientallen inwoners van Edinburgh de maat vol. Voor het Poolse consulaat van de Schotse stad protesteerden ze met regenboogvlaggen en spandoeken. De demonstranten willen solidariteit tonen met Poolse LGBT+'ers: "Pride begon met een opstand!"
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De LGBT+-gemeenschap in Edinburgh ging gisteren voor de tweede keer de straat op om te demonstreren tegen het anti-LGBT+- beleid in Polen. Op de stoep voor het Poolse consulaat verzamelden de actievoerders zich om aandacht te vragen voor de huidige situatie in Polen.

Op verschillende borden die de actievoerders in de lucht staken stond de naam van de activiste Margot, die recentelijk door de Poolse politie is opgepakt. Volgens de demonstranten moet er gerechtigheid komen voor de non-binaire activiste.

Margot werd opgepakt voor het versieren van standbeelden met regenboogvlaggen. Volgens conservatieve politici in Polen beledigden actievoerders hiermee religieuze monumenten. Ook andere activisten werden opgepakt voor deze stunt. Volgens de Schotse actievoerders zijn deze arrestaties "onterecht".

Sinds de Poolse president Duda is herkozen, ligt de LGBT+-gemeenschap nog meer onder vuur dan al eerder het geval was. De politie wordt ervan beschuldigd LGBT+-activisten op illegale manieren op te pakken.

Een opstand tegen het gewelddadige politieoptreden vorige week werd door sommigen als de "Poolse Stonewall" gezien. In een spontaan protest probeerden honderden mensen het politiebusje met daarin Margot tegen te houden. De activiste zit nog steeds vast.

Het protest in de Schotse stad is opvallend, aangezien Edinburgh een stedenband heeft met het Poolse Krakow. Toch staat die relatie al een tijdje onder druk, vanwege de huidige situatie in de stad. Die ligt namelijk in een gebied dat zich "LGBT+-vrij" heeft verklaard. De burgemeester van Edinburgh heeft benadrukt dat hij de stedenband gaat heroverwegen als Krakow zich niet nadrukkelijk distantieert van de anti-LGBT+-verklaring.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen