Lesbische moeders worden van Italiaanse geboorteaktes gehaald: “tien dagen gehuild”

Lesbische koppels met kinderen in Italië krijgen verontrustende brieven op de mat. Daarop staat namelijk dat een van hen van de geboorteakte van hun kind wordt gehaald. Enkel de biologische moeder blijft staan. De ander verliest daarmee alle rechten van het ouderschap.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Lesbische moeders zitten daarmee met de handen in hun haar. “Nadat ik de brief opende heb ik twee dagen gehuild,” vertelt Michela (38) uit Bergamo aan de Daily Mail. In de brief stond dat zij, als niet-biologische moeder, van de geboorteakte van hun kind wordt geschrapt. Het koppel kreeg hun kind via een IVF-behandeling in Spanje.

Met de maatregel verliest Michela alle rechten. Dit gaat over schoolkeuze, ziekenhuisbezoek en de zeggenschap over het kind mocht haar partner overlijden.

Dat Michela sowieso op de geboorteakte werd bijgeschreven kwam door een gat in de wet. Die specificeert namelijk niet of het wel of niet mocht. De progressieve burgemeester van Bergamo kon zodoende de geboorteakte ondertekenen.

Aan zulk soort praktijken wil de conservatief-rechtse regering van premier Giorgia Meloni nu een eind maken. Overheidsfunctionarissen hebben de opdracht gekregen geboorteakten met twee moeders op te sporen, om deze ongeldig te verklaren. Dit gebeurde ook bij het lesbische koppel Vanessa en Cristina uit Padua. Tegen de Italiaanse krant La Repubblica zeggen ze dat ze “in een nachtmerrie leven”.  Hun kind Vittoria werd verwekt met het DNA van Cristina, maar gedragen door Vanessa. Cristina wordt nu van de geboorteakte afgehaald.

De twee zijn bezorgd over de toekomst van hun kind. Vanessa heeft recentelijk een tumor gehad en dus is ze onzeker over haar leven. “Als er iets met mij gebeurt, wat gebeurt er dan met Vittoria? Gisteren had onze dochter nog twee moeders en nu heeft Cristina, mijn vrouw, opeens geen band meer met haar, simpelweg omdat ze niet is bevallen. Ik kan niet geloven dat de aanklagers van Padua ons dit aandoen.”

Hoewel linkse politici het beleid van Meloni bekritiseren, lijkt er voor LGBT+-koppels geen licht aan het eind van de tunnel. De regering zit stevig in het zadel en ook in de peilingen blijft Meloni het goed doen met haar conservatieve retoriek. Daarin staat het gezin, bestaande uit één man en één vrouw, centraal. Zij en haar partijgenoten verzetten zich dan ook stevig tegen IVF-behandelingen en draagmoederschap, wat ze als “draagmoederpropaganda” bestempelen. Kinderen zouden volgens hen ongelukkig zijn met twee ouders van hetzelfde geslacht, zonder dat hier wetenschappelijk bewijs voor wordt geleverd.

Het verzet van Meloni tegen LGBT+-ouders is onderdeel van een conservatieve cultuurstrijd om de zichtbaarheid en rechten van LGBT+-personen in te perken. Dit wordt door politici en opiniemakers gedaan door de LGBT+-gemeenschap ervan te beschuldigen kinderen te indoctrineren. Kinderen zouden aan het twijfelen gebracht worden over geaardheid en genderidentiteit. Wat de negatieve implicaties van deze redenering zijn en waarom OUTtv hier toch over bericht lees je hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen