“Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in asielzoekerscentrum Gilze”

Een Nigeriaanse lesbienne zou in de nacht van 2 op 3 augustus in het asielzoekerscentrum (AZC) in Gilze overgoten zijn met kokend water door een heteroseksuele vrouw. Dat laat LGBT Asylum Support in een persbericht weten. De organisatie heeft een klacht ingediend tegen het COA en de organisatie die over de gezondheidszorg voor asielzoekers gaat.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De Nigeriaanse vrouw vierde tijdens het incident haar verjaardagsfeestje. Een heteroseksuele vrouw uit het asielzoekerscentrum (ook afkomstig uit Nigeria) wilde het kokende water eigenlijk over de partner van de lesbische vrouw en haar achttien maanden oude zoontje gooien. Doordat de vrouw ertussen sprong om de moeder en het kind te beschermen, heeft ze nu tweedegraads brandwonden, zegt LGBT Asylum Support.

De organisatie uit kritiek op het handelen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die niets gedaan zouden hebben. Ook de medische dienst GZA zou “onverschillig” hebben gehandeld. Het GZA weigerde het slachtoffer te helpen omdat ze bewoner is van een ander AZC. Van het COA zou het slachtoffer een verbod hebben gekregen om nog in het AZC te komen, omdat haar vriendin haar niet had aangemeld als bezoeker. Met brandwonden en al moest het slachtoffer volgens LGBT Asylum Support naar de andere kant van Nederland, omdat de instanties haar niet wilden helpen.

Het COA wil op dit moment nog geen mededeling doen over het voorval. Er wordt onderzocht wat er precies in het AZC is gebeurd, laat een woordvoerder weten aan OUTtv.

“Dit is werkelijk zeer, zeer schokkend”, zegt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. “Nadat ik de gruwelijke foto’s van de brandwonden dinsdagnacht bekeken had, heb ik nog uren wakker gelegen. We hebben woensdagochtend direct een onderzoek ingesteld en na een gesprek met het slachtoffer zowel Roze in Blauw als de lokale politie gewaarschuwd.” Kortekaas vervolgt: “Het komt helaas vaak voor dat LHBTI-asielzoekers slachtoffer worden van geweld in de azc’s. Maar zo’n ernstige verminking hebben we nog nooit meegemaakt”.

Ook de woordvoerder van het COA beaamt dat de situatie voor LGBT+-asielzoekers in het algemeen “lastig” is. “Je zit met verschillende groepen, die soms anders hier tegenaan kijken. Dat levert spanning op.” Het COA benadrukt dat er veel wordt gedaan om de veiligheid van LGBT+’ers te waarborgen. Zo wordt duidelijk gemaakt dat discriminatie verboden is en hebben verschillende centra initiatieven voor LGBT+-acceptatie. Toch is volgens de woordvoerder “elk probleem er een te veel”.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen