Jetten (D66) en Baudet (FvD) botsen over LGBT+-rechten: “uw taal leidt tot meer homohaat in Nederland”

Een debat tussen jongeren en Thierry Baudet (FvD) en Rob Jetten (D66) zorgde gisteravond voor een felle discussie tussen Baudet en non-binair persoon. “Ik hoop dat je snel beter wordt,” zei de lijsttrekker van Forum, waarna Jetten hem verweet homohaat in Nederland aan te wakkeren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De 24-jarige Bram, die non-binair is, stelde aan Baudet een vraag over LGBT+-acceptatie. Als non-binair persoon krijgt die te maken met bedreigingen op sociale media. Volgens Bram worden daarbij opvattingen herhaald die Forum-politici ook gebruiken. Die vroeg daarom of Baudet zich hiervoor verantwoordelijk voelt. De FvD’er zei daarop resoluut “nee”.

“Ik geloof niet dat er meer dan twee geslachten zijn,” aldus Baudet . “Jij bent iets dat volgens mij niet bestaat.” Volgens Baudet moeten dit soort onderwerpen “buiten het leven van kinderen gehouden worden.” Ook hoopt de FvD-leider dat Bram “snel beter wordt”.

Toch gaf Baudet aan Bram “het beste toe te wensen”. Jetten greep hierbij in: “Dit is echt bullshit. Je kan niet iemand het beste toewensen als je niet erkent dat hen er ook mag zijn.”

Al eerder in het debat hekelde de Forum-voorman “alle LGBTQI+-propaganda in het curriculum” van scholen, waar Jetten tegenin ging door te zeggen dat het juist belangrijk is om leerlingen “de diversiteit in wie ze zijn” te laten zien, zodat zij zich veilig voelen “om zichzelf te worden”. 

Toen Baudet even later opnieuw dit onderwerp aanhaalde, was het genoeg voor Jetten: “Dit is zulke erge taal. U heeft als politicus vrijheid van meningsuiting. Maar u heeft ook een zeer grote verantwoordelijkheid om uw woorden te wegen. En dit soort taal over ‘LGBT+-propaganda’, dat dragqueens de hersenen van kinderen zouden brainwashen en de verschrikkelijke taal over trans personen leiden uiteindelijk tot meer homohaat in Nederland.” Jetten verwees daarna naar het feit dat LGBT+-jongeren vaker depressief zijn en voor zelfmoord kiezen. “Het is ook aan politici om op te komen voor gelijke rechten van elke Nederlander.

 

Slecht geslapen

Jetten laat op X/Twitter weten slecht van het debat te hebben geslapen. Ook andere politici reageren op de uitzending. Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zei vanochtend op 3FM: “Het is op extreem rechts een thema, daar hebben ze zogenaamde familiewaarden en iedereen die daar niet aan voldoet, zetten ze buiten spel. Dat geldt voor iedereen in de LGBT+-gemeenschap, maar het lijkt alsof ze vooral een hekel hebben aan trans mensen en non-binaire mensen." VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz heeft gereageerd door drie regenboogvlagemoji’s te tweeten.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen