Japanse LGBT+-activisten dringen aan op beschermingswet met demonstratie in Tokyo

Activisten hielden afgelopen zondag een demonstratie in Tokyo. Ze trachtten hiermee de LGBT+-antidiscriminatiewet te laten goedkeuren door het Japanse parlement. Deze wet zou de rechten en veiligheid van LGBT+-personen waarborgen in het land.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Onder leiding van dragqueens en dj’s dansten tientallen activisten en voorstanders in regenbooggekleurde mondkapjes bij het beroemde Shibuya oversteekpunt in de Japanse hoofdstad. Het wetsvoorstel, dat al jaren op tafel ligt, kreeg wederom aandacht nadat advocaten zich er in 2015 opnieuw over bogen. Deze zou de rechten en veiligheid van LGBT+-personen waarborgen.

Op dit moment worden seksuele geaardheid en genderidentiteit niet beschermd door nationale burgerrechtenwetten, wat betekent dat LGBT+-Japanners weinig juridische middelen hebben wanneer ze worden geconfronteerd met discriminatie op gebieden als werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en bankieren.

De leden van de grootste partij, de conservatieve Liberale Democratische Partij, wezen de wet vorige maand al eens af. Een wetgever “beargumenteerde” dat relaties van hetzelfde geslacht “het behoud van de soort” zouden bedreigen.

Activisten eisen dat wetgevers het wetsvoorstel opnieuw bekijken. Rechtenactivisten hebben conservatieve politici beschuldigd van het besmeuren van de Olympische geest. Deze zou alle vormen van discriminatie volledig uitsluiten.  

Japan is in vergelijking tot haar buren een relatief progressief land. Partners van hetzelfde geslacht kunnen echter niet trouwen, hebben geen toegang tot adoptie of IVF en krijgen ondanks dat ze niet gecriminaliseerd worden veel te maken met geweld en discriminatie uit de samenleving.

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen