Istanbul Pride gaat voor de vierde keer niet door...

outtv, news, gay, istanbul pride
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Istanbul Pride is het grootste LHBTI+-evenement in Turkije en het ging altijd vreedzaam elk jaar sinds 2003, maar de afgelopen vier jaar hebben plaatselijke autoriteiten de gebeurtenis consequent geblokkeerd en beweerd dat het gaat om veiligheid en openbare orde. 

Toen lokale activisten probeerden deze willekeurige beslissingen te trotseren door vreedzaam te marcheren, werden ze door de politie met traangas, rubberen kogels en waterkanonnen gewelddadig aangevallen.

Het verbieden van LHBTI-activiteiten en -evenementen wordt regelmatig en wijdverspreid in Turkije. Bans op de 'Istanbul Pride March' en 'Trans Pride March' zijn gevolgd door het verbod op alle LHBTI-gerelateerde evenementen in de hoofdstad Ankara en de annulering van LHBTI-evenementen in verschillende andere steden in Turkije. 

LHBTI en mensenrechtenactivisten hebben verschillende strafrechtelijke klachten ingediend tegen deze overheidsverboden en verschillende bedreigende groepen. Beperkingen op de vrijheid van meningsuiting, vergadering en vereniging voor LHBTI-mensen in Turkije schenden niet alleen die fundamentele mensenrechten, maar plaatsen Turkije ook in strijd met zijn internationale verplichtingen.

Het verbod werd op het laatste moment aangekondigd, zodat de organisatie het niet konden bestrijden. Maar volgens hun gaan ze niet achteruit!

Wil jij de organisate van Istanbul Pride 2018 helpen? Signeer dan hier de petitie!
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen