Israëlisch Hooggerechtshof zet streep door 'discriminerende' wet over draagmoederschap

Koppels van hetzelfde geslacht in Israël moeten de mogelijkheid krijgen om via een draagmoeder een familie te kunnen stichten. Dat heeft het Israëlisch Hooggerechtshof bepaald. Volgens het Hof is het een mensenrechtenschending dat homokoppels deze mogelijkheid nu nog niet kennen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Het Hooggerechtshof oordeelde in 2020 al dat koppels van hetzelfde geslacht toegang moeten krijgen tot draagmoederschap. De wet over deze manier van gezinsstichting sloot dit voor homokoppels namelijk uit. Het Hof gaf de wetgevende macht de opdracht om dit te veranderen, maar aangezien daar nog niks van terecht is gekomen bepaalt het nu zelf dat homokoppels een draagmoeder mogen gebruiken om een kind te krijgen.

En dat is tegen het zere been van conservatieve politici. Volgens het ultraorthodoxe parlementslid Aryeh Deri is de uitspraak een klap voor de "Joodse identiteit" van het land. "Het grootste gedeelte van het land wil de Joodse tradities in stand houden en dus ook de traditionele familiewaarden."

Progressievere parlementsleden en LGBT+-organisaties juichen de uitspraak juist toe. Volgens Time Magazine wordt het een "historische uitspraak" genoemd.

Voor het Hooggerechtshof was de discriminatie die de huidige wet in de hand werkt de reden om deze aan te passen. Volgens het Hof richt deze "duidelijke schade aan de mensenrechten" aan, en heeft het geen andere keus dan juridisch door te gaan met het openstellen van draagmoederschap voor homokoppels.

Dankzij de uitspraak hoeven Israëlische koppels van hetzelfde geslacht niet meer een draagmoeder te zoeken buiten de landsgrenzen. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen