Israël: Homokoppel mishandeld “terwijl honderden mensen toekeken”

In de haven van Jaffa, Israël, is een homokoppel door een groep mannen aangevallen, bespuugd en mishandeld. Van de honderden toeschouwers kwam slechts één man voor het koppel op. Video’s van het incident gaan in Israël rond op sociale media, waar veel mensen hun afkeer uiten over het incident.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Itzik Avneri, de man die het koppel te hulp schoot vertelt aan de Israëlische krant Haaretz dat zeker twintig mannen het op het homokoppel gemunt hadden.  

Het incident gebeurde op een drukke avond in de haven. Vanwege het Offerfeest waren veel mensen naar buiten gegaan. “Het koppel meerde met hun bootje aan en gingen op de kade zitten,” vertelt Avneri. Ze zouden zijn opgemerkt door een groep mannen, die het koppel bespuugde. De mannen negerend liep het koppel een nabijgelegen restaurant binnen om te eten.

Toen Avneri de groep vroeg waarop ze op de twee mannen hadden gespuugd, legde eentje uit: “Omdat we Arabieren zijn en zij homo’s. Er moeten geen homo’s onder de Arabieren zijn, want dat geeft Arabieren een slechte naam.”

Toen het koppel het restaurant uitkwam werd het opgewacht door de groep mannen, die hen aanviel. Volgens Avneri stapten mensen opzij om de geweldsdaad te filmen. Met pepperspray kon het koppel een deel van de mannen wegjagen, maar twee aanvallers bleven over.

Dat was het moment dat Avneri ingreep, vertelt hij. “Ik nam de slachtoffers mee naar het privégedeelte van de haven waar de schepen aanleggen. Daar is een hek, dus kon ik ze beschermen.” Maar dat was niet genoeg: “Twee mannen van de groep sprongen over het hek en begonnen [het koppel] te slaan en te schoppen,” vertelt Avneri, die de omstanders hekelt. “Wat je in de video niet ziet is dat er 500 mensen zijn, van wie er geen een ook maar iets deed om te helpen.” Uiteindelijk moest Avneri zelfs een van de belagers in het water gooien, om het koppel te beschermen.

Een van de slachtoffers vertelt aan Haaretz hoe aangeslagen hij is door het incident. “Ze wilden me vermoorden, ik dacht dat ik zou sterven. De haven was vol met mensen, maar niemand hielp.”

Overheidsfunctionarissen en politici hebben de aanval inmiddels streng veroordeeld. Toch benadrukken LGBT+-organisaties dat er veel moet veranderen voor de situatie van LGBT+-Arabieren in Israël. Inmiddels is er een tiener gearresteerd voor de aanval.

Bekijk de video hier.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen