Invloedrijke Hindoe-leider pleit in India voor LGBT+-rechten

De leider van een invloedrijke Hindoe-beweging die banden heeft met de regerende partij in India pleit voor LGBT+-rechten. De uitspraken van de leider, Mohan Bhagwat, komen vlak voor een uitspraak van het Hooggerechtshof over het homohuwelijk.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens Bhagwat moeten LGBT+'ers op basis van het Hindoeïsme "hun eigen privé– en sociale ruimte hebben aangezien ze mensen zijn en het recht hebben om te leven als anderen," meldt persbureau Reuters.

Bhagwats organisatie, de Rashtriya Swayamsevak Sangh, stond aan de basis van de politieke carrière van de Hindoe-nationalistische premier Narendra Modi. De uitspraken van de leider zijn extra opvallend, aangezien Modi's partij zich altijd tegen het homohuwelijk heeft gekeerd. Bhagwats opvatting kan er dus voor zorgen dat Modi van koers verandert.

Deze maand is het Hooggerechtshof van India begonnen met het behandelen van een zaak om het homohuwelijk te erkennen nadat vier homoparen verklaarden dat ze zonder wettelijke erkenning geen toegang kunnen hebben tot rechten zoals medische toestemming, pensioenen, adoptie of zelfs clublidmaatschappen. Van de Indiase regering wordt verwacht dat zij haar positie voor de rechtbank kenbaar maakt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen