India: Rechter verbiedt conversietherapie

Een rechter in een Indiase regio heeft het uitvoeren van conversietherapie verboden in een historische uitspraak wat betreft LGBT+-rechten. Naast het verbieden van de schadelijke therapie droeg hij de landelijke organisatie voor psychiaters op om de licentie te ontnemen van leden die conversietherapie uitvoeren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De rechtszaak was aangespannen door een lesbisch koppel dat hun woonplaats was ontvlucht toen de ouders van beide vrouwen (20 en 22 jaar) weigerden om de liefde te accepteren. De twee vrouwen werden vervolgens bij de politie als ‘vermist’ opgegeven, terwijl ze in feite gewoon verhuisd waren. Bij de rechter probeerde de twee vrouwen ervoor te zorgen dat de registratie als vermist persoon werd verwijderd uit hun dossier.

Dat gebeurde. Enkel bleef het niet bij de eis van de twee vrouwen. De rechter besloot na zijn onderzoek naar LGBT+-rechten in India om een aantal uitspraken te doen die de LGBT+-emancipatie moeten bevorderen. Misschien wel de meest verstrekkende uitspraak van de rechter is een verbod van conversietherapie in zijn provincie. Uit zijn onderzoek zou gebleken zijn dat deze praktijk schadelijk is voor de mentale gezondheid, een gegeven dat door LGBT+-activisten vaak wordt aangehaald in zaken omtrent conversietherapie. Ook moeten psychiaters die dit soort behandelingen uitvoeren hun licentie kwijtraken, vindt de rechter.

Verder verplichtte de rechter scholen om leerlingen te onderwijzen over de LGBT+-gemeenschap en moeten scholen transgender leerlingen toestaan om hun naam te veranderen als zij dat willen. Het is niet duidelijk wat de precieze gevolgen van de uitspraak zijn of dat er beroep zal worden aangetekend tegen het pakket maatregelen dat de rechter eist.

Het is niet de eerste keer dat een rechter in India een uitspraak doet in het voordeel van LGBT+’ers. Drie jaar geleden bepaalde de Indiase Hoge Raad dat het verbod op seks tussen twee personen van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk is.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen