Idaho wil transvrouwen uit sport weren met genitaliëncontrole

In het staatsparlement van Idaho (VS) is een wet aangenomen die ervoor moet zorgen dat transvrouwen niet meer mee kunnen doen aan sportwedstrijden. Als er twijfel is over het geslacht waar een persoon mee geboren is, moet het mogelijk worden om bloedtesten uit te voeren en de genitaliën te controleren. De wet is volgens de indiener, Barbara Ehardt, bedoeld om “vrouwen te beschermen”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De wet zorgde voor veel protest uit de LGBT+-gemeenschap. Voor het parlementsgebouw werd een demonstratie georganiseerd. Die mocht echter niet baten, de wet werd met 52 tegen 17 stemmen aangenomen. Transgender triatleet Chris Mosier noemde de wet “de ergste van het land als het over de aanval op trans-sporters gaat”, schrijft persbureau AP.

Ehardt verdedigde haar wet door te beweren dat leiders eerlijke kansen voor vrouwen moeten creëren. “Het is ontmoedigend om te zien dat een paar atleten, onder het motto van gelijkheid, meisjes en vrouwen die hun droom om op het podium te staan najagen niet ondersteunen, terwijl een biologisch geboren man hun plaats inneemt.”

Daar gaat Mosier hard tegenin: “Ik wil dat jonge mensen weten dat het oké is om je authentieke zelf te zijn en de sport te beoefenen waar je van houdt.”

De wet moet nog door de senaat van Idaho worden aangenomen. Die is, net zoals het huis van afgevaardigden, met een grote meerderheid in handen van de Republikeinen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen