Human Rights Watch: politie Oezbekistan bedreigt en chanteert homoseksuelen

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) trekt aan de bel over de situatie van homoseksuelen in Oezbekistan. In het Centraal-Aziatische land is homoseksualiteit strafbaar, wat vaak leidt tot arrestaties en chantage.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hoewel Oezbekistan bezig is met het verbeteren van de mensenrechten, baart de vijandigheid tegenover homoseksuelen HRW zorgen. In een artikel schetst de organisatie de situatie waarin veel Oezbeekse homoseksuelen zich bevinden. “Het strafrecht plaatst homo- en biseksuelen in een zeer kwetsbare en gemarginaliseerde positie, wat ertoe leidt dat ze nauwelijks bescherming krijgen tegen mishandelingen door de politie en anderen,” zegt directeur Europa en Centraal-Azië Hugh Williamson.

Eén van de personen die HRW sprak is de tiener Muzaffar. Hij werd door de politie betrapt toen hij met zijn vriend in een park aan het zoenen was.  De twee werden voor verhoor naar een politiebureau gebracht.

Op het bureau pakte de officier hun telefoons en dwong hen de apparaten te ontgrendelen. “Ze hebben onze bezittingen doorzocht en zonder onze toestemming de telefoons bekeken,” vertelt Muzaffar aan de mensenrechtenorganisatie. Hij zegt dat de politieagent foto's en video’s vond waarop ze kussen. De agent bedreigde hen met strafrechtelijke vervolging. De ouders van de twee jongens moesten geld betalen om hen weer vrij te krijgen.

Ook de 20’er Rachid kreeg te maken met een vijandig politiekorps. Via het internet had hij een afspraak gemaakt met een man, maar dit bleek een val te zijn. Drie mannen mishandelden hem en brachten hem vervolgens naar de politie. Aldaar moest hij bekennen dat hij “werkt als prostituee voor mannen”. De politie dwong hem zelfs om een hiv-test te doen. Vervolgens kreeg hij de keuze om een bedrag van zo’n 850 euro te betalen of om voor de politie als informant te gaan werken. De politie dreigde het filmpje met zijn bekentenis naar buiten te brengen.

Slechts twee landen van de voormalige Sovjet-Unie, Oezbekistan en Turkmenistan, kennen een verbod op seks met hetzelfde geslacht. Turkmenistan heeft aangegeven dat het de wet zal heroverwegen. Hoewel het volgens HRW lijkt alsof echte vervolgingen van homoseksuelen in Oezbekistan zeldzaam zijn, blijft de politie het volgens de organisatie gebruiken om willekeurig mensen vast te houden en te bedreigen.

In een voorstel voor een nieuw Wetboek van Strafrecht is het verbod op homoseksualiteit niet geschrapt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen