Hoogste rechter Barbados legaliseert homoseksualiteit

"Een klinkende overwinning voor LGBT+-personen," aldus activisten: de hoogste rechter van het Caraïbische land Barbados heeft het verbod op homoseksualiteit ongrondwettig verklaard.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Barbados kent strenge wetgeving die homoseksualiteit verbiedt. Voor “sodomie” kan iemand een levenslange gevangenisstraf krijgen en voor “serieuze zedenschending” waarbij geslachtsdelen worden gebruikt tien jaar. In een mondelinge uitspraak heeft de hoogste rechter van het land die wetgeving ongrondwettig verklaard. Begin volgend jaar wordt er een geschreven verklaring verwacht.

Voor mensenrechtenorganisaties is het een overwinning waar lang voor gestreden is. Volgens Téa Braun van de Human Dignity Trust is het een “klinkende overwinning voor LGBT+-personen in Barbados.” De Eastern Caribbean Alliance for Diversity and Equality spreekt van een uitspraak die “het recht van alle inwoners van Barbados op privacy en zelfexpressie verstevigd.”

Volgens Braun is er inmiddels sprake van een “vloedgolf” aan gerechtelijke uitspraken die homoseksualiteit legaliseren. Veel landen in de oostelijke Caraïben hebben wetten uit de koloniale tijd die homoseksualiteit strafbaar maken. Eerder werden ook soortgelijke wetten in Saint Kitts en Nevis en in Antigua en Barbuda ingetrokken. Op de Nederlandse Caraïbische eilanden Aruba en Curaçao werd het homohuwelijk deze maand legaal.

Met de uitspraak is de strijd tegen LGBT+-discriminatie in Barbados overigens nog niet klaar. Het land kent een zeer conservatieve houding tegenover de gemeenschap, waarbij geweld regelmatig voorkomt. "De ontmanteling van deze wetten is de eerste grote stap, maar niet de laatste stap,” aldus Braun.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen