Hongarije verbiedt minderjarigen toegang tot World Press Photo-tentoonstelling vanwege LGBT+ fotoserie

Een fotoserie over oudere LGBT+’ers in de Filipijnen is niet voor kinderogen geschikt, vindt de Hongaarse overheid. Daarom heeft het Ministerie van Cultuur besloten dat de jaarlijkse World Press Photo-tentoonstelling niet meer door personen onder de achttien bezocht mag worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De fotoserie “Golden Gays” van fotografe en journalist Hannah Reyes Morales gaat over een huis met oudere LGBT+-personen in de Filipijnse hoofdstad Manila. De bewoners leven al tientallen jaren met elkaar en delen lief en leed. Voor extreemrechts Hongaars parlementslid Dóra Dúró waren de vijf foto’s reden genoeg om bij het cultuurministerie een klacht in te dienen. Ze was "geschokt en razend" toen ze de foto's zag. Het Ministerie van Cultuur kwam vanwege de klacht tot de conclusie dat de tentoonstelling in strijd is met de wet die blootstelling van LGBT+-onderwerpen aan minderjarigen verbiedt.

En zo werd de gehele fototentoonstelling 18+. Zelfs als kinderen toestemming van hun ouders hebben, worden ze niet binnengelaten, schrijft persbureau AP. Joumana El Zein Khoury, directeur van World Press Photo, is verbaasd over de overheidsmaatregel. “Het feit dat de toegang voor een bepaald type publiek beperkt wordt heeft ons echt vreselijk geschokt,” aldus Khoury. “Het is verbijsterend dat het om deze specifieke beelden gaat en dit specifieke verhaal. Het is weerzinwekkend dat dit in Europa gebeurt.”

Tegen AP zegt parlementslid Dúró: “Hoe de LGBT+-minderheid leeft, is niet het grootste probleem ter wereld. Wat we als normaal beschouwen, wat we afbeelden en wat we aan kinderen overbrengen beïnvloedt hen. Deze tentoonstelling is duidelijk schadelijk voor minderjarigen en, denk ik, ook voor volwassenen.” Volgens haar is het toegangsverbod geen beperking van de vrijheid van meningsuiting en vrije pers.

 

Anti-propagandawet

Sinds 2021 heeft Hongarije, in navolging van Rusland, een wet die LGBT+-propaganda verbiedt: een maatregel die de LGBT+-gemeenschap feitelijk monddood maakt. De politieke partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft met de wet ervoor gezorgd dat les over homoseksualiteit en transgender personen op school verboden wordt. Ook in advertenties voor personen onder de 18 mogen geen verwijzingen naar de LGBT+-gemeenschap voorkomen. Dit alles wordt volgens de Hongaarse overheid gedaan om “de rechten van het kind te waarborgen”. Activisten wijzen erop dat het beperken van de expressievrijheid van LGBT+’ers ertoe leidt dat personen moeilijker uit de kast kunnen komen, wat voor mentale problemen kan zorgen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen