Hongaarse regering verplicht waarschuwing in LGBT+-boek

De Hongaarse regering wil dat de uitgever van een sprookjesboek met LGBT+-verhalen een waarschuwing voor de inhoud plaatst. Deze zou lezers moeten attenderen op “gedrag dat tegen de traditionele genderrollen ingaat”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt persbureau Reuters. Het boek Sprookjesland voor iedereen zorgt al lange tijd voor opschudding in Hongarije. De conservatieve regering van Viktor Orbán heeft nu stelling genomen en wil dat de uitgever een waarschuwing in het boek plaatst. Want, zo redeneert de regering, het boek wordt verkocht als sprookjesboek, maar bevat gedrag dat “tegen de traditionele genderrollen ingaat”.  Het boek bevat onder andere verhalen over een liefde tussen twee prinsen, armoede, een transgender persoon en een zwart persoon in de rol van sneeuwwitje.

Volgens de uitgever is er sprake van “censuur” door de overheid. Ze noemen de maatregel “discriminerend” en “ongrondwettelijk”. Reuters meldt dat twee LGBT+-organisaties de overheid voor de rechter willen slepen.

Zo noemt Hátter Society de houding van de regering hypocriet. Wat zijn genderrollen überhaupt, vraagt de organisatie zich af. "(...) consumenten worden niet gewaarschuwd voor De Leeuwenkoning, waar Timon en Pumba - twee mannelijke personages - Simba's nieuwe familie zijn. Of voor Assepoester, die door drie vrouwen wordt opgevoed."

Eerder noemde Orbán het boek al “homoseksuele propaganda” en versnipperde de leider van de extreemrechtse partij ‘Ons Moederland’ een exemplaar tijdens een persconferentie.

De conservatieve regering van Orbán ligt al lange tijd op ramkoers met de LGBT+-gemeenschap. Zo werden transgender personen hun wettelijke erkenning ontzegd en mogen homoseksuele koppels geen kinderen meer adopteren.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen