Hongarije probeert tijdens coronacrisis transgenderrechten teniet te doen

Terwijl alle ogen gericht zijn op een wet die de Hongaarse premier Viktor Orbán de mogelijkheid geeft om te regeren zonder tussenkomst van het parlement, heeft de regering een wetsvoorstel ingediend die een einde kan maken de erkenning van transgender personen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De nieuwe wet erkent gender enkel als “het biologische geslacht, gebaseerd op primaire geslachtskenmerken en chromosomen”, meldt The Guardian. Hierdoor zou een trans persoon geen mogelijkheid meer hebben om het geregistreerde geslacht wettelijk te kunnen veranderen.

Vanuit het Europees parlement klinkt kritiek op de nieuwe wet. D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld zet de wet in het rijtje van de manieren waarop Orbán volgens haar de “democratie sloopt.” De Duitse Europarlementariër Terry Reintke (Groenen) noemt de stap van Orbán en zijn partij “schokkend, maar niet verrassend”. Ze benadrukt dat de wettelijke erkenning van het geslacht waar iemand zich mee identificeert de basis is voor de bescherming van trans personen in Hongarije. “Als dit ontbreekt, worden trans personen blootgesteld aan discriminatie en mishandeling.”

De wet komt in een tijd dat er vanuit de Europese Unie een vergrootglas op de corona-maatregelen van Hongarije ligt. Premier Viktor Orbán kan nu per decreten regeren, zonder dat het parlement ertussen mag komen. De nieuwe genderwet moet overigens wél door het parlement worden aangenomen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen