Homoseks tussen bultrugwalvissen waargenomen

Na talloze nieuwtjes over homoseksuele pinguïnkoppels is er opnieuw een dier waargenomen dat homoseksueel gedrag vertoont: de bultrugwalvis. Voor de kust van Hawaii zijn beelden van twee parende mannetjeswalvissen gemaakt.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De beeldregistratie van de parende walvissen is de eerste keer dat er überhaupt seksuele handelingen van bultrugwalvissen zijn waargenomen. Het is bovendien zeldzaam dat onderzoekers de penis van een bultrugmannetje hebben waargenomen: het geslachtsdeel van meer dan een meter lang komt nauwelijks naar buiten, enkel tijdens het urineren en seks.

Een van de walvissen hield de ander met zijn vinnen op de juiste plaats, waarna hij hem kon penetreren. Volgens de onderzoekers zag de gepenetreerde walvis er een stuk zwakker uit dan andere. Hij was "uitgemergeld" en zat onder de walvisluizen.

Stephanie Stack, walvisonderzoeker bij de Pacific Whale Foundation en hoofdauteur van het nieuwe artikel, zegt tegen the Guardian: "Deze ontdekking zet onze kennis over het gedrag van bultruggen op z'n kop. Hoewel we de complexe sociale structuren van deze ongelooflijke wezens al lang onderkennen, is het voor de eerste keer getuige zijn van de paring van twee mannelijke walvissen: een unieke en opmerkelijke gebeurtenis.”

De onderzoekers speculeren dat homoseksueel gedrag bij bultruggen onderdeel kan zijn van het oefenen van seks of van het uitoefenen van dominantie ten opzichte van soortgenoten. Van andere zeezoogdieren, waaronder dolfijnen en orka's, is al langer bekend dat ze homoseksueel gedrag kunnen vertonen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen