Homo activist Zak Kostopoulos dood gelyncht in Griekenland

homo, gay, activist, lgbt, lhbt, lgbt activist, gay activist, Greece, Athens, zak kostopolous, griekenland, athene, nieuws, gay nieuws, news, gay news, outtv
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Hoewel de omstandigheden van de dood van Kostopolous afgelopen vrijdag nog worden onderzocht, laten vrijgegeven videobeelden van het incident zien hoe de 33-jarige activist werd gelyncht door een menigte. In de video, is Kostopolous gevangen in een juwelierswinkel te zien. Hij probeerde met een brandblusser door de gesloten voordeur van de winkel te ontsnappen, terwijl er buiten een menigte begon te vormen (waaronder de eigenaar van de juwelierszaak). Toen dit niet lukte, poogde Kostopolous via het raam te vluchten. Kruipend door de glasscherven, werd de man vervolgens herhaaldelijk geschopt door de winkeleigenaar en een andere man. Met een laatste schop tegen het hoofd lag de activist uiteindelijk op de grond. Vanaf dit moment kwamen enkele voorbijgangers tussenbeide om Kostopoulos te verdedigen. Het zicht van zijn lichaam in de video is vooral verhinderd door een groep mannen die zich om hem heen verzamelden, waarvan enkelen hem bleven schoppen. De video eindigt met Kostopolous op een brancard, omsingeld door politieagenten en hulpverleners. Zak Kostopoulos overleed onderweg naar het ziekenhuis.
 
Lokale nieuwsberichten refereerde in eerste instantie naar Kostopolous als een ''drugsverslaafde'' die de winkel probeerde te beroven en gewapend was met een mes. Zijn vrienden ontkenden deze representatie op felle wijze. Mede LHBT+ activist Gregory Vallianatos liet op zijn Facebook weten dat Kostopolous de juwelierswinkel in vluchtte wegens een dreiging die hij ervoer aan de andere kant van de straat. Een andere vriend, Stavros Tsioros, beschreef de activist als ''een grote vechter voor de LHBT+ gemeenschap.'' Kostopoulos was uitgesproken over zijn ervaringen als een Hiv-positieve man en sprak hier regelmatig over tijdens panels en bijeenkomsten. Daarnaast trad hij regelmatig op in drag als 'Zackie Oh'.
 
Het lijkschouwersrapport gaf maandag geen duidelijke verklaring voor het overlijden van de activist. CNN Griekenland meldt dat het rapport de zichtbare verwondingen beschrijft als te licht om zijn dood te hebben veroorzaakt. Naar aanleiding hiervan stelt de lijkschouwer voor verder onderzoek te doen naar de doodsoorzaak. De winkeleigenaar is gearresteerd en er is een strafrechtelijke procedure gestart wegens zijn vermeende deelname aan het toebrengen van dodelijke lichamelijke schade. De andere verdachte is nog niet gearresteerd en wordt momenteel gezocht door de autoriteiten. De winkeleigenaar zal vandaag in de rechtszaal verschijnen. De advocaat van Kostopoulos zijn familie vindt dat de winkeleigenaar moet worden beschuldigd van moord en dat het beeldmateriaal duidelijk laat zien waarom. ''Een man die vastzat in de winkel, werd verhinderd om hier uit te komen met het overmatige gebruik van geweld dat leidde tot zijn dood,"
 
Bron: PinkNews
Beeld: Zak Kostopoulos / Facebook 
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen