Hoger beroep van start in Poolse "Maagd met regenboog"-zaak

Drie Poolse activistes moeten zich opnieuw in de rechtbank verantwoorden voor het ophangen van een poster die "religieuzen kwetst". De poster van de Maagd Maria omringd met een regenboogvlag als aureool zorgde voor publieke verantwoording in Polen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In de eerste rechtszaak werden de activisten nog vrijgesproken, maar het Poolse OM is in hoger beroep gegaan. Volgens artikel 196 van het Poolse strafrecht is het beledigen van religieuze symbolen strafbaar.

Amnesty noemt dat artikel een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. "Het schokkende is niet de afbeelding," zegt senior actievoerder Catrinel Motoc van de mensenrechtenorganisatie, "maar dat deze drie activistes weer in het beklaagdenbankje zitten (...) en tot twee jaar cel kunnen krijgen voor vreedzaam actievoeren."

De drie activistes werden in maart dit jaar nog vrijgesproken, maar in het hoger beroep dat nu plaatsvindt hangt ze dus opnieuw een celstraf boven het hoofd. Eén van hen is werkzaam voor Amnesty.

Motoc: "In plaats van deze activistes opnieuw voor het gerecht te brengen, zouden de Poolse autoriteiten LGBT+-rechten moeten promoten en beschermen."

Ook in Nederland wordt er actie gevoerd voor de drie activistes. Op 4 november bood de Nederlandse tak van de organisatie een petitie met ruim 44.000 handtekeningen aan om de aanklacht tegen de drie in te trekken.

De eerste zittingsdag is inmiddels uitgesteld naar 8 december.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen