Hiv-preventiepil PrEP wordt (deels) vergoed

outtv, news, gay, hiv
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Meerdere Haagse bronnen vertellen aan het AD dat de minister dit nieuws ergens komende week zal meedelen aan de Tweede Kamer. Het besluit komt nadat de Gezondheidsraad de minister in maart al had aangeraden om PrEP te verstrekken aan MSM. Dit zou moeten gebeuren vanuit 5 tot 7 GGD’s verspreid over heel Nederland.
 
De kosten van PrEP, de pil die voorkomt dat hiv zich in je afweercellen vermenigvuldigt, kost nu nog zo’n 50 euro per maand, maar dit bedrag moet in de toekomst dus dalen naar 12 euro eigen bijdrage per maand. Pieter Brokx, directeur van Hiv Vereniging Nederland vindt deze daling in prijs niet genoeg. Op Twitter reageert hij als volgt: “Nee! Het is niet genoeg. De Gezondheidsraad heeft in hun advies gezegd dat iedereen die risico loopt op hiv, laagdrempelige toegang moet hebben. Een eigen bijdrage is een straf en beschikbaarheid bij een beperkt deel van de 23 GGD’s zijn barrières.”
 
Het nieuws is nog niet officieel bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, omdat er nog geen officiële brief naar het parlement is gestuurd. In Nederland leven ongeveer 20.000 mensen met hiv. Jaarlijks komen hier ongeveer 800 nieuwe infecties bij. PrEP biedt, mits het goed wordt ingenomen, een effectieve bescherming tegen hiv-infectie.
 
Bron: AD
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen