"Historische" Oscarnominatie voor Colman Domingo

Met zijn nominatie voor "beste acteur" bij de Oscars dit jaar heeft Colman Domingo een bijzondere mijlpaal bereikt: hij is de tweede homoseksuele acteur ooit die genomineerd is voor een homoseksuele rol.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Voor zijn vertolking van de rol van Bayard Rustin in de biografische film Rustin heeft Domingo de mogelijkheid om de hoogste onderscheiding in de filmwereld te krijgen: de Oscar voor beste hoofdrol. Maar zijn nominatie is meer dan dat, aangezien homoseksuele rollen vaak onderbelicht blijven in awardshows. Bovendien zijn homoseksuele rollen vaak bijrollen.  

In 1999 werd de eerste homoseksuele man voor een homoseksuele rol genomineerd: Ian McKellen in God and Monsters. Nu, 25 jaar later, is dit opnieuw het geval. Toch heeft een homoseksuele acteur nooit gewonnen voor het spelen van een homoseksuele rol, terwijl heteroseksuele acteurs wel hebben gewonnen voor het spelen van homoseksuele personages. Denk bijvoorbeeld aan Rami Malek die de Oscar voor "beste acteur" won voor zijn rol als Freddie Mercury en Sean Penn als Harvey Milk in Milk

De 54-jarige Domingo deelt aan Variety hoe hij reageerde op het nieuws van zijn nominatie. Om zijn gedachten af te leiden was hij zijn kast aan het opruimen. Zijn man keek de livestream. "Toen ze mijn naam zeiden, ging hij op de grond liggen. We moesten samen een beetje huilen. Het is ongelooflijk. Ik doe dit werk al dertig jaar."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen