Historisch: twee trans vrouwen in nieuw Duits parlement

Het Duitse parlement zal haar eerste openlijk transgender parlementariërs verwelkomen. Na de verkiezingen van gisteren zullen twee trans vrouwen plaatsnemen in de Bondsdag.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De twee nieuwe parlementsleden zijn lid van die Grüne en droegen beiden dus bij aan het beste resultaat van die partij in de landelijke verkiezingen ooit. De twee vrouwen hebben daarnaast ook geschiedenis geschreven door als openlijk transgender persoon verkozen te worden.

Een saillant detail is dat één van hen, Tessa Ganserer, op de kieslijst stond met haar "dode naam". Ganserer is het namelijk niet eens met de Duitse wet die voorschrijft dat een rechter moet beslissen over een naamsverandering van trans personen en weigert hieraan mee te werken. Vandaar dat op de identiteitsdocumenten van Ganserer nog de naam staat die zij bij geboorte heeft gekregen.

Beide vrouwen hebben aangegeven zich in te zullen zetten voor LGBT+-rechten. Zo is volgens Ganserer de wet over transseksualiteit aan verandering toe en wil de andere trans vrouw, Nyke Slawik, zich onder andere inzetten voor het voorkomen van anti-LGBT+-geweld.

Slawik tweet: "Krankzinnig! Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven, maar met deze historische verkiezingsuitslag zal ik zeker lid zijn van de volgende Bondsdag. Bedankt, bedankt, bedankt aan iedereen die me heeft gesteund en op de Groenen heeft gestemd."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen