Hier vier je in 2023 Pride!

In de VS is “Pride Month” begonnen, waar in Juni het begin van de Stonewall-opstand herdacht wordt. Europese landen zijn niet gebonden aan die traditie, dus kan je de hele zomer én nazomer genieten van talloze Pride-festivals en bijeenkomsten. Wij hebben er een hele hoop voor je op een rijtje gezet.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

WENEN 

1 – 18 juni

De Oostenrijkse hoofdstad viert haar Pride vroeg in het Europese Pride-seizoen. Twee weken lang zijn er talloze evenementen die de diversiteit van de LGBT+-gemeenschap vieren te bezoeken. Het hoogtepunt is de Regenbogenparade, de Pride-optocht door het centrum, op 17 juni.

 

ROTTERDAM

1 – 11 juni

In de tweede stad van Nederland viert Pride haar 10-jarig jubileum. De Pride-optocht vindt op 2 juni plaats, met de dag daarna een Pride-festival onder de iconische Erasmusbrug. Tot 11 juni zijn er nog allerlei evenementen, waaronder vogue-lessen voor kinderen, een karaokeavond en een sportdag.

 

UTRECHT

3 juni

De vierde stad van Nederland, Utrecht, viert Pride zoals alleen een Nederlandse stad dat kan doen. Utrecht Pride wordt gekenmerkt door een botenparade in het oude centrum van de stad en talloze feesten op de diverse pleinen van de stad. Zorg er zeker voor dat je tickets voor een afterparty hebt! Utrecht is makkelijk te bereiken vanuit Amsterdam Centraal of vanaf luchthaven Schiphol.

 

ROME

9 – 11 juni

De Italiaanse hoofdstad viert Pride in het tweede weekend van juni, met op zaterdag de Pride-optocht. Passend voor het huidige klimaat onder de conservatieve regering van Georgia Meloni is het thema dit jaar “Queeresistenza!”.

 

ATHENE

10 juni

De hoofdstad van Griekenland wordt in het tweede weekend van juni gehuld in regenboogkleuren. Alles wat je verwacht van een Pride is hier: een optocht, straatfeesten én een beetje politiek. Pride Athene is namelijk geboren vanuit een demonstratie. In 2005 stonden zo’n 500 mensen in de hoofdstad die gelijke rechten eisten, vandaag de dag zijn dat er tienduizenden.

 

LYON

10 juni

De derde stad van Frankrijk viert haar Pride met een Marche des Fiertés op 10 juni. Deze Pride-optocht is bijzonder, maar voor sommigen ook controversieel, aangezien deze een “niet gemixt” karakter heeft. Dat wil zeggen dat verschillende groepen, zoals queers van kleur of gehandicapte LGBT+-ers, een eigen plek hebben in de stoet. Deze wordt  gerangschikt naar hoe gemarginaliseerd een groep is in de maatschappij.  

 

SITGES

14 – 18 juni

Onder de rook van Barcelona ligt de badplaats Sitges, geliefd onder menig LGBT+’er. Op 18 juni vindt de grote Pride-optocht plaats, maar in de dagen ervoor zijn er al talloze evenementen. Vergeet niet om je Speedo in te pakken…

 

WARSCHAU

17 juni

Het is altijd spannend hoe de Pride in de Poolse hoofdstad Warschau verloopt, maar dat weerhoudt de organisatie er niet van om ook in hun conservatieve land op te komen voor LGBT+-rechten. Jaarlijks lopen duizenden Polen mee in de gelijkheidsparade, die dit jaar op 17 juni plaatsvindt.

 

BILBAO

17 juni

De grootste stad van Baskenland viert haar relatief bescheiden Pride in de haven, met als kenmerk een botenparade. In de periode rond Pride worden er al verschillende activiteiten georganiseerd voor LGBT+’ers en hun bondgenoten in de stad.

 

ZÜRICH

16 & 17 juni

Het Zwitserse Zürich heeft een groot Pride-festival in het midden van de stad, op loopafstand van het station. Op zowel 16 & 17 juni kan er op het festivalterrein worden genoten van muziek, maar op de 17evindt er ook een klassieke Pride-demonstratie plaats.

 

GOES

17 juni

De Nederlandse provinciestad Goes viert op 17 juni Roze Zaterdag, een jaarlijks LGBT+-festival dat elke keer in een andere stad plaatsvindt met als doel LGBT+-acceptatie te versterken. Verwacht veel Nederlandstalige acts, maar ook DJ’s en filmvertoningen. Goes ligt in de provincie Zeeland, in het zuidwesten van Nederland, waardoor dit evenement ook voor veel Vlamingen makkelijk bereikbaar is.

 

THESSALONIKI

19 – 24  juni

In de week van 19 tot en met 24 juni zal er van alles te beleven zijn in de op een na grootste stad van Griekenland. Thessaloniki zou in 2020 EuroPride organiseren, maar dit werd helaas geannuleerd vanwege Miss Rona. Toch kunnen de organisatoren zich al opwarmen voor 2024, aangezien Thessaloniki dan wél de Europese Pridehoofdstad wordt.

 

DUBLIN

20 – 25 juni

Bród, zoals Pride in het Iers heet, wordt in Dublin gevierd met een vijfdaags festival. Op 24 juni vindt de Pride-optocht in het centrum van de stad plaats. Ook zijn er in de Pride Village verschillende optredens en foodtrucks.

 

LISSABON

24 juni

De Portugese hoofdstad viert Arraial Lisboa Pride op 23 juni! Het drukst bezochte feest van Lissabon trekt meer dan 70.000 bezoekers! Vanaf vier uur ’s middags tot 2 uur ’s avonds wordt er gefeest op het festivalterrein.

 

PARIJS

24 juni

De Franse hoofdstad heeft een lange geschiedenis van massale protesten. En dan kan Pride natuurlijk niet ontbreken. De grote Marche des Fiertés kent dit jaar geen praalwagens zoals voorgaande jaren, aangezien de organisatie wil bijdragen aan het verminderen van de CO2-voetafdruk.

 

MILAAN

24 juni

De Pride-optocht in Milaan vindt op 24 juni plaats, waarna er verschillende optredens en speeches zijn. De organisatie heeft toen wij deze lijst opstelden nog weinig bekendgemaakt over het verdere programma.

 

VALENCIA

24 juni

Pride aan de Spaanse kust. Orgull, zoals de Valencianen het noemen, vindt in het laatste weekend van juni plaats. De stad ontpopt zich de laatste jaren tot een lieveling onder toeristen, dus een citytrip combineren met Pride is de ideale combinatie! De derde stad van Spanje viert Pride met name in de avond en de nacht. De optocht begint daar namelijk om 19.30 ’s avonds, als de zon niet meer zo fel is. Daarna wordt er in de straten van de stad tot diep in de nacht gefeest.

 

PALERMO

24 juni

Het Italiaanse Palermo op Sicilië viert op 24 juni Pride. In de vierde stad van Italië voelt Pride nog echt als een protest, maar dat maakt het Pride-gevoel van de festiviteiten alleen maar sterker.

 

MÜNCHEN

24 & 25 juni

Voorafgaand aan Pride München zijn er al talloze activiteiten, maar het hoogtepunt zit toch echt op 24 juni, wanneer de Beierse hoofdstad de LGBT+-gemeenschap viert met een Pride-optocht en talloze straatfeesten. Zelfs op zondag zijn er nog talloze concerten en, niet te missen in Beieren, een Biergarten.

 

OSLO

23 juni – 1 juli

De Noorse hoofdstad staat eind juni in het teken van Pride, met tal van culturele activiteiten. Op de eerste dag van juli komen de Pride-vieringen tot een hoogtepunt met de Pride-optocht.

 

KEULEN

24 juni – 9 juli

Keulen pakt uit met Pride! De Duitse stad aan de Rijn begint eind juni al met talloze culturele activiteiten, maar de échte feestvierder moet van 7 tot en met 9 juli in Keulen zijn. Drie dagen lang vinden er dan straatfeesten plaats. Op de laatste dag is er ook nog een Pride-demonstratie.

 

HELSINKI

26 juni – 2 juli

Het Finse Helsinki is het decor voor een van de meest noordelijke pride-vieringen van Europa. Op 1 juli vindt de Pride-optocht plaats. Op die dag kan je ook naar het Pride Park, vol met muziek en andere culturele activiteiten. Het thema van dit jaar is ‘Joy and Riot’.

 

MADRID

28 juni - 2 juli

Op 1 juli vindt de jaarlijkse Pride-optocht plaats in de Spaanse hoofdstad, maar in de dagen ervoor zijn al talloze activiteiten, waaronder de Mr. Gay España-verkiezing en een mensenrechtenconferentie.

Mocht je een week eerder in Madrid zijn, dan is er op 23 juni de Chueca Pride in de gelijknamige LGBT+-wijk. Deze Pride vindt op dezelfde dag plaats als de Spaanse verkiezingen, waarin partijen dreigen te winnen die kritiek hebben op de huidige Spaanse progressieve LGBT+-wetgeving. Een beladen dag dus.

 

NAPELS

1 juli

Met de talloze liefdesliedjes over Napels is deze Zuid-Italiaanse stad uitermate geschikt om de liefde in te vieren. Vanaf 24 juni is er al een Pride-Park met diverse culturele evenementen, met de Pride-optocht op 1 juli als sluitstuk. That’s Amore.

 

LONDEN

1 juli

De Britse hoofdstad Londen viert Pride op de eerste dag van juli. De Pride van Londen is een van de oudste Prides van Europa. Deze begon een paar jaar na de Stonewall rellen. De Pride-optocht zal onder andere via Piccadilly Circus gaan. 1 juli is het slotstuk van een maand lang activiteiten die de LGBT+-gemeenschap vieren, dus wie eerder in Londen is kan nog steeds een vleugje Pride meekrijgen.

 

BOEDAPEST

15 juli

Misschien is de Hongaarse hoofdstad Boedapest wel dé plek dit jaar om Pride te vieren. In het land wordt door de conservatieve regering van Viktor Orbán de ene na de andere anti-LGBT+-wet aangenomen. De Pride-optocht zal dan ook een sterk politiek karakter hebben, Pride is immers een protestbeweging.

 

LEIPZIG

7 - 15 juli

Leipzig, door hippe reisjournalisten ook wel nieuw-Berlijn genoemd, heeft een levendige LGBT+-scene met veel underground feesten. Een perfecte locatie dus voor wie verrast wil worden tijdens Pride. Verwacht op 15 juli een gemoedelijke Pride-optocht met veel activistische tintjes.

 

BARCELONA

14 - 15 juli

Misschien wel de officieuze LGBT+-hoofdstad van Europa (laat het ze in Berlijn niet horen) viert pride op 14 en 15 juli. Op de 14e zijn er talloze optredens in Spaanse stad, gevolgd door een Pride-optocht op de 15e. Verwacht grote mensenmassa’s die één doel hebben: feesten.

 

BERLIJN

22 juli (Pride) en 9 september (Folsom)

Een stad waar menig LGBT+’er wel eens gefeest heeft: Berlijn. De Pride-parade in de Duitste hoofdstad eindigt bij de Brandenburger Tor. 22 juli is het slotstuk van een maand lang activiteiten die de LGBT+-gemeenschap vieren, dus wie eerder in Berlijn is kan nog steeds een vleugje Pride meekrijgen.

Voor degenen die graag hun kinks en fetisjen vieren, vindt er op 9 september het jaarlijkse Folsom Street Fair plaats. Verwacht een glanzende opkomst aan Puppies, Leather, Latex en meer! 

 

AMSTERDAM

22 – 28 juli én 1 – 6 augustus

Amsterdam doet niet rustig aan. De Nederlandse hoofdstad heeft twee weken waarin de LGBT+-gemeenschap wordt gevierd. De eerste week (22 – 28 juli) vindt het festival Queer Amsterdam plaats, gericht op gemarginaliseerde groepen. Dit evenement is geboren uit kritiek op de mate van inclusiviteit van de ‘reguliere’ Amsterdam Pride. Onder andere de Pride-optocht zal in die week plaatsvinden. De klassieke Amsterdam Pride vindt plaats in de eerste week van augustus, met op 5 augustus de beroemde canal parade, gekenmerkt door een lange stoet aan boten waarop de expressievrijheid wordt gevierd.

 

STOCKHOLM

2 – 5 augustus

De hoofdstad van Songfestivalwinnaar Zweden kent een meerdaags Pride-festival met op 5 augustus de Pride-optocht. Hoewel de line-up van het festival nog niet bekend is, is het natuurlijk hopen op wat oud-Songfestivaldeelnemers. Wie weet komt die ene zangeres met de lange nagels ook…

 

ANTWERPEN

9 – 13 augustus

Op 12 augustus vindt er in Antwerpen de Pride-optocht plaats. Daar blijft het alleen niet bij: vanaf de 9e zijn er talloze evenementen in de Belgische stad onder het thema “Braveolution”.

 

KOPENHAGEN

12 – 20 augustus

Kopenhagen heeft altijd een van de laatste Prides van Europa. Ook dit jaar weer, als de zomer ten einde komt, kan je in Denemarken genieten van de vrijheid om jezelf te zijn. Op 19 augustus vindt de Pride-optocht plaats.

 

EUROPRIDE VALETTA

7 – 17 september

In de nazomer van 2023 sluit het Europese Prideseizoen af met het hoogtepunt: EuroPride in Valletta, de hoofdstad van Malta. Verwacht 10 dagen lang feesten in de Mediterrane zon. Op 16 september vindt de Pride-optocht plaats met daarna een optreden van niemand minder dan Christina Aguilera.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen