Hardhandige arrestaties tijdens Pride-demonstratie Manilla

Een Pride-demonstratie in de Filipijnse hoofdstad Manila is door de politie hardhandig beëindigd. Zeker twintig actievoerders zijn opgepakt. Er werd onder meer gedemonstreerd tegen een nieuwe anti-terrorismewet, die de burgerrechten flink kan beperken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens de politie was de demonstratie onwettelijk, maar een specifieke verklaring ontbreekt. De demonstranten zijn gearresteerd op grond van de pandemie-wet en de wet op publieke bijeenkomsten. Human Rights Watch (HRW) meldt dat de actievoerders genoeg afstand hielden en mondkapjes droegen. De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat bijeenkomsten niet verboden zijn in de Filipijnen.

De LGBT+-organisatie Bahaghari, een van de organisatoren van het protest, noemt de arrestaties “ongegrond en absurd”. “Het uitoefenen van onze vrijheden is geen misdaad!” schrijft de organisatie op Facebook. “We zijn gevangengezet vanwege het vechten voor mensenrechten en democratie, de twee dingen die deze overheid de nek om aan het draaien is.”

De Pride-demonstratie stond onder andere in het teken van een nieuwe anti-terrorismewet. Die zou ervoor kunnen zorgen dat critici van de regering makkelijker kunnen worden opgepakt. Een comité van bewindspersonen krijgt met de nieuwe wet de bevoegdheid om personen zonder tussenkomst van de rechter voor 24 dagen op te sluiten.

Mensenrechtenactivisten vrezen voor de macht die president Duterte met de nieuwe wet zou krijgen. Volgens HRW is de arrestatie van de Pride-demonstranten een goed voorbeeld van wat er onder de nieuwe wet zou kunnen gaan gebeuren.

“We roepen iedereen op om onze onmiddellijke vrijlating te eisen, zonder vervolging,” schrijft Bahaghari, “Deze fascistische aanval op Pride maakt ons alleen maar strijdbaarder om terug te vechten tegen het regime, dat het heeft gemunt op democratie, vrijheid, burgerrechten en gelijkheid.” Ook Human Rights Watch roept op tot de vrijlating van de actievoerders.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen